Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Leállítja a mesterséges „kenyérpuhító” használatát a Subway

2014. február 6., Faludi Linda
Címkék: szendvics Subway adalékanyag kenyér WHO állományjavító
A Subway frissen készített szendvicseire hivatkozva egészséges gyorsétteremként hirdeti magát. Nagy vihart kavart a FoodBabe.com bloggerének cikke, amely szerint a Subway az Egyesült Államokban egy Azodiacarbonamide nevű anyaggal dúsítja a kenyereit azért, hogy azok a valóságnál frissebbnek hassanak.
Ezt az élelmiszeriparban jó ideje elfogadott állományjavító vegyületet többek között a jógamatracok és a cipőtalpak rugalmasságának növelésére is használják.
 
„Már megkezdtük az Azodiacarbonamid fokozatos kivonását a kenyereinkből” – szögezte le a USA Today által ismertetett közleményében a Subway, hozzátéve, hogy az amerikai élelmiszerbiztonsági szervezet, az FDA által elismert adalékanyagról van szó. A Subway közölte, hogy a közeljövőben teljesen megszüntetik az Azodiacarbonamide használatát.
 
A FoodBabe cikke nyomán 58 ezren írták alá a Subwaynek szóló petíciót, a szerző, Vani Hari pedig elmondta: a Subway gyors reakciója jól mutatja, milyen ereje van a fogyasztói tiltakozásnak. Hari hozzátette, hogy az Azodiacarbonamide-ot Európában és Ausztráliában is betiltották.
 
Az adalékanyag körüli hírverés a lehető legrosszabbkor jött a Subway számára, hiszen az elmúlt hónapokban ismét fellángolt az egészségtelen táplálkozással kapcsolatos vita az Egyesült Államokban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO hétfőn hozta nyilvánosságra új előrejelzését, amely szerint a következő két évtizedben 75 százalékkal emelkedhet a rákos megbetegedések száma, és ennek egyik fő oka az egészségtelen életmód. A szervezet arra bíztatta a kormányokat, hogy magasabb adókkal próbálják visszaszorítani az egészségtelen összetételű élelmiszereket.
 
A Subway eddig sikeresen vitte az egészséges szendvicsezés kampányát a tengerentúlon, ezt mutatja, hogy a múlt héten Michelle Obama sajtótájékoztatót tartott a cég egyik washingtoni éttermében, elismerve a vállalat által ajánlott egészséges gyerekmenüt.
 
Nem a Subway az egyetlen márka, amely enged a fogyasztói nyomásnak: január elején a General Mills kapott pozitív sajtót, miután a fogyasztói aggodalmak hatására közölte: többé nem használ génmódosított összetevőket a Cheerios ropogtatnivalók gyártásakor.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez