Keresés a tartalomban:
Jog

Légi utasok jogai: az EP az utasok védelme mellett döntött

2014. február 5., Európai Parlament/SV
Címkék: légi utas repülő járatkésés járattörlés fogyasztó fogyasztóvédelem utas
A késő gépen utazó vagy reptéren rekedt légi utasok nagyobb eséllyel jutnak kárpótláshoz, a légi fuvarozóknak pedig egyértelmű szabályok alapján kell eljárnia az utasok panaszaival kapcsolatban az Európai Parlament szerdán elfogadott jogszabálytervezete alapján.
„A légi utasok jogai gyakorlatilag minden uniós állampolgárt érintenek. Dávid és Góliát történetéről van szó, hiszen a panaszt benyújtó utasok mindössze két százalékát kompenzálja később a repülőgép-társaság. A ma megszavazott szöveg egészséges egyensúlyt teremt az utasok és a légi fuvarozók jogai között. Egyfelől nagyobb védelmet kapnak az utasok, másfelől viszont az iparágban elengedhetetlen rugalmasságra is tekintettel voltunk" - mondta a luxemburgi néppárti Georges Bach képviselő, aki végigvitte az ügyet a Parlamenten.
 
Az 580 szavazattal, 41 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott tervezetben a képviselők előírták, hogy a légi fuvarozóknak a repterekre kapcsolattartó személyzetet kell telepíteniük, akiknek tájékoztatniuk kell az utasokat a jogaikról, a panaszbenyújtás, a segítségnyújtás, a kompenzáció mikéntjéről, illetve a járatok átirányításáról. Náluk adhatnák le az utasok panaszaikat, beleértve az elveszett vagy megrongálódott poggyásszal kapcsolatos kártérítési igényeiket is.

Járatkésés, járattörlés


Poggyász


Panaszok kivizsgálása


A szabályok hatékonyabb betartatása


A következő lépés

A jogszabály végleges elfogadásához a Parlamentnek és a Tanácsnak közös álláspontra kell jutnia. A Tanács még nem nyilvánított véleményt a kérdésben.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez