Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Ismeretlen eredetű, jelöletlen húsok a hűtőházban

2014. február 3., MTI/SV
Címkék: NÉBIH ellenőrzés fogyasztó fogyasztóvédelem lejárt szavatosság
A Nébih munkatársai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akciócsoportjával közösen tartottak ellenőrzést egy húsipari cég telephelyén - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. Rekordmennyiségű, mintegy 300 tonna húst és 80 tonna csontot foglalt le a napokban egy közép-magyarországi hűtőházban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A termékek döntő többsége sertéshús, sertés bőrke, apróhús, bél, belsőség volt, de nagy mennyiségű marhahús, csont, pacalt is találtak.
 
A cég hűtőházában csaknem 700 tonna terméket tároltak, amelyből az egy hétig tartó tételes átvizsgálás eredményeként végül 297 tonna húst kellett megsemmisíteni és további 80 tonna csontot lefoglalni. Utóbbi tételt ipari felhasználásra adták át az ellenőrök, valószínűleg enyv készül majd belőle.
 
A termékek döntő többsége sertéshús, sertés bőrke, apróhús, bél, belsőség volt, de nagy mennyiségű marhahús, csont, pacal is akadt a hűtőházban.
 
A tételek egy része ismeretlen eredetű, jelöletlen, egy része pedig lejárt minőségmegőrzési idejű volt, de már lejárt előhűtött termékeket is újrafagyasztottak tiltott módon. A szakemberek láthatóan romlott, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeket is találtak.
 
A lefoglalt árut vélhetően ipari feldolgozásra szánták, értéke megközelíti a 90 millió forintot.
 
Az eljárás jelenlegi szakaszában a Nébih szakemberei azt vizsgálják, honnan érkezhetett a hűtőházba a nagy mennyiségű termék, illetve kerülhetett-e belőle más kereskedőkhöz, feldolgozókhoz.
 
A bírság pontos összege a vizsgálat jelenlegi szakaszában nem ismert, azonban a lefoglalt tétel értéke alapján több százmillió forintos büntetésre számíthat a cég - áll a Nébih közleményében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez