Keresés a tartalomban:
Életmód

Új irányelv a dohánytermékekről

2014. február 27., Európai Parlament/SV
Címkék: cigaretta dohánytermék Európa Parlament adalékanyag dohány új irányelv
A cigarettásdobozok kétharmadán egészségügyi figyelmeztetésnek kell szerepelniük a jövőben azt követően, hogy az EP február 26-án elfogadta a dohánytermékekről szóló irányelvet Erről előzetesen informális egyezségre jutottak a tagállamok egészségügyi minisztereivel is. Az új szabályok célja, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra. Az e-cigarettákat aszerint szabályoznák dohánytermékként vagy egészségügyi termékként, hogy elősegítik-e a leszokást.
A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá a tagállamok egészségügyi miniszteri tanácsa. A tagállamoknak az új irányelv hatályba lépésétől számítva két év áll majd rendelkezésükre a szabályok átvételére.
 
A mostani szabályok értelmében a csomagolás elejének 30 százalékát, hátoldalának 40 százalékát kell egészségügyi figyelmeztetésnek borítania. Az új irányelv ezt az arányt mindkét oldalon 65 százalékra emeli, és kötelezővé teszi a képes formát - ami a legtöbb tagállamban újdonság lesz. A már csak pár országban engedélyezett, 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozokat betiltják, mert ezek olcsóbbak, így elérhetőbbek a fiatalok számára.
 
A parlamenti szövegtervezet értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik. Az elektromos cigarettákhoz nem juthatnak hozzá gyerekek, a csomagolást egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni.
 
Az új jogszabály betiltja a jellegzetes ízt adó, ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg. A vízipipadohányt nem érinti ez a szabály.
 
Az egészségre különösen káros adalékanyagokat betiltják, a szabályozó hatóságok pedig további tanulmányok elvégzésére kötelezhetik a dohányipart az engedélyezett adalékanyagokat tartalmazó listával kapcsolatban.
 
Tizenkét évvel a most érvényben lévő irányelv bevezetése után még mindig a dohányzás a legfőbb megelőzhető halálok az Európai Unióban, ahol évente 700 ezren halnak meg a dohányzás következtében. Az évek óta zajló dohányzásellenes lépéseknek köszönhetően mindazonáltal a dohányzók aránya (a 2002-ben 15 tagállamból álló unióban) 40 százalékról (a 2012-ben 27 tagú unióban) 28 százalékra csökkent.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez