Keresés a tartalomban:
Jog

Könnyebb lehet az adósságok behajtása az EU-ban

2014. február 11., Európai Parlament/FL
Címkék: adósság Európai Parlament kártalanítás ügyintézés adósság behajtás bankszámla tartozás hitelező
Megkönnyítené Brüsszel a határokon átnyúló tartozások behajtását a magánszemélyek és a cégek számára és egyszerűsödhet az ügyintézés is – áll egy az Európai Parlament illetékes bizottsága által elfogadott javaslatban.
A javaslat célja, hogy minden uniós polgár és cége egységes és gyors ügyintézést vehessen igénybe, ha egy másik tagország polgára vagy vállalkozása tartozikneki. Raffaele Baldassarre, a javaslatot benyújtó európai parlamenti képviselő elmondta: a terv szerint az adósságbehajtásra vonatkozó kérelmet (EAPO) automatikusan elfogadná minden tagállam. Ha a tervezet törvényi erőre emelkedik, az jelentősen csökkentheti az adósságbehajtással kapcsolatos költségeket, hiszen egységesítenék az űrlapokat, az érintetteknek pedig nem kellene minden tagállamban helyi ügyvédet fogadniuk.
 
Az Európai Bizottság adatai szerint az új szabályozás jóvoltából az uniós vállalkozások évente mintegy 600 millió eurót takaríthatnának meg. Ráadásul a képviselők által elfogadott törvényjavaslat szerint a bankszámla tartozás miatti befagyasztására vonatkozó kérelmet a hitelező azelőtt elindíthatná, hogy arról értesülne a tartozással rendelkező cég, így kisebb az esély arra, hogy kibújhat a kötelezettség alól. Szintén a hatékonyabb ügyintézést szolgálja, hogy az elképzelés szerint a számla befagyasztási kérvényt azelőtt nyújthatnák be az érintettek, hogy a bíróság döntene az adósság behajthatóságáról.
 
A rendelkezés a másik felet is védené: az EAPO-t kezdeményező félnek kártalanítania kell az ok nélkül befagyasztott számla tulajdonosát, a kártalanítási összeget azonnal félre kell tennie az állítólagos hitelezőnek. Az Európai Parlament illetékes bizottság elfogadta a javaslat tervezetet, amelyről az első szavazást április 22-én tarthatja a parlament.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez