Keresés a tartalomban:
Elektronika

Adatvédelmi Kommandó: 22 webshopot vizsgáltak

2014. február 28., Marketinginfo.hu/SV
Címkék: Tisztelt Vásárló Program webáruház online vásárlás adatvédlem hírlevél feliratkozás webbolt
A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség Tisztelt Vásárló klubja létrehozásával párhuzamosan elindította az Adatvédelmi Kommandó működését. A program legújabb részeleme egyfajta online razzia volt, amely 22 webáruházat vizsgált meg adatvédelmi szempontból.
Az akció a karácsonyi időszakban került lebonyolításra. A Tisztelt Vásárló Program célja a fogyasztóbarát kereskedelmi gyakorlat általános megerősítése. A felmérés szakmai partnerei a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda és a Crane.
 
Az Adatvédelmi Kommandóban azt vizsgálták, hogy a honlapokon a regisztráció, a hírlevél-feliratkozás, a cookie-kezelés és az adatvédelmi tájékoztató mennyire kompatibilis a hatályos jogszabályokkal. A 22 vizsgált webshop alulról közelít a legalapvetőbb adatvédelmi elvárásokhoz. A legrosszabb átlagot a hírlevél feliratkozás vizsgálata hozta. A vizsgált webshopok egyedi értékei alapján találkozunk szélsőséges hozzáállással: vagy érdemben és kiválóan foglalkoznak a kérdéssel, vagy egyáltalán nem tartják fontosnak. Az akció résztvevői egytől-egyig professzionális ügyvédek voltak.
 
A vizsgált oldalak egyik legjellemzőbb hibája az volt, hogy a regisztráció kitöltésével automatikusan hírlevélre is feliratkozik a vásárló, ez azonban nem, vagy csak más felületen (pl. Általános Felhasználási Feltételek) derül ki, mert a regisztrációs lapon erre vonatkozóan figyelmeztetés nincs, így kifejezett, egyértelmű hozzájárulásra sincs lehetőség. Gyakori gond volt még, hogy sokszor nincs utalás az Adatfeldolgozóra, ami csak abban az esetben megfelelő, ha nincs Adatfeldolgozó.
 
Sok webmester nem határozza meg az adatkezelés időtartamát, és az is gyakorta megesik, hogy nincs a regisztráció mellett tájékoztató szöveg, csak linkre kattintva (más felületen) érhető el részletes adatvédelmi szöveg. Az Adatvédelmi Kommandó nem áll le, az elkövetkező hónapokban újabb iparágakat szándékozik górcső alá venni.
 
A Tisztelt Vásárló klub célja a fogyasztóbarát kereskedelmi kultúra terjesztése. A tiszteltvasarlo.hu oldalon a szektort érintő jogszabályok összefoglalása mellett spambejelentő is működik, de kérdéseket is fel lehet tenni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez