Keresés a tartalomban:
Elektronika

Jön az egységes mobiltelefon-töltő

Nem kell eldobni a régit

2011. február 12.
Címkék: telefon töltő usb környezet
Az EU ajánlására megszületett a megállapodás: a jövőben a mobiltelefon-gyártók egységes töltőket adnak készülékeikhez. Az új töltők micro-USB csatlakozón kapcsolódnak a készülékhez – olyanon, amellyel már ma is rendelkezik számos „okos-telefon”.

A gyártók hatékony és viszonylag kis méretű töltőben állapodtak meg, amelyek a kis méretű telefonokhoz is jól csatlakoztathatók. Az egységes töltők megjelenése, ami egyébként csökkenti a káros hulladékot is, néhány hónapon belül várható. A tervek szerint a nem távoli jövőben ugyancsak szabványosított töltőket adnak majd az mp-3 lejátszókhoz, a digitális fényképezőgépekhez és navigációs készülékekhez is. A laptopok töltőinek egységesítése nehezebb feladat, mivel nagyobb teljesítményű akkuk nagyobb kapacitású töltőket igényelnek.

Évente 50 ezer tonna felesleges töltő

Évente több mint 185 millió mobiltelefont értékesítenek az EU-ban, aminek több mint a fele cseretelefon. Azzal, hogy megjelennek az új töltőkkel ellátott vagy a régi töltőkhöz már nem használható új mobiltelefonok, várhatóan évente 50 000 tonna töltő válik feleslegessé. Más becslések több mint egy milliárd töltőről szólnak, amelyek Európa szekrényeiben és fiókjaiban hevernek használatlanul.
A töltők egységesítésének várhatóan jelentős kedvező környezeti hatásai lesznek. A feleslegesen eladott kevesebb töltő nyilvánvalóan kevesebb elektronikus hulladékot eredményez. Egy egységes töltő – összhangban a legújabb európai harmonizált szabványokkal – egyúttal várhatóan növeli az energiahatékonyságot és így csökkenti az energiafogyasztást.

Mi történik a régi töltőkkel?

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelv, amely az elektronikus berendezések begyűjtését és újrahasznosítását tűzte ki célul, 2003. február óta van érvényben. Az irányelv begyűjtőhelyek kialakítására tesz ajánlást, ahova a vásárlók elektronikus hulladékaikat ingyenesen visszavihetik. Az Európai Unióban azonban az elektromos és elektronikus hulladéknak csupán egyharmadával bánnak jól az emberek. Ezért 2008 decemberében az Európai Bizottság az elektromos és elektronikus berendezések irányelvének átdolgozását javasolta. A Bizottság az elektromos és elektronikus berendezések átlagsúlyának 65%-át kívánja elérni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez