Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Emblémát kap, ha nem ver át

Címkék: pozitív lista fogyasztóbarát embléma hatósági ellenőrzés NFH
Az közelmúltban elvégzett vizsgálatok alapján eddig közel száz kereskedelmi és szolgáltatóipari vállalkozásnak van esélye arra, hogy felkerüljön a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) pozitív listájára - mondta el a szervezet főigazgatója. Ahol nem találtak jogsértést, nem kellett bírságot kiszabni és nem volt jogos vevői reklamáció, ott van esély az igazolásra.
Pintér István kifejtette: az eddigi gyakorlattal szemben nem a szankcionálásra, hanem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a hatóság, ezért is döntöttek úgy, hogy készüljön nyilvános lista azokról a vállalkozásokról, amelyek ellenőrzésekor pozitívak a tapasztalatok. Ez a lista az előzménye lesz a jövő évtől bevezetni tervezett fogyasztóbarát emblémának, amelynek részletes feltételeiről a vállalkozói szervezetekkel és a civil fogyasztóvédelmi szervezetekkel tárgyalnak majd.
 
A főigazgató azt mondta: az idén három országos témavizsgálat eredményeként kerülhetnek a cégek a névsorba. Vizsgálják az árképzés szabályainak betartását, a fogyasztók minőségi kifogásának kezelését és hozzáveszik majd a nyári idegenforgalmi ellenőrzések tapasztalatait.
 
Akkor kerülhet a listára egy-egy vállalkozás, ha a megyei felügyelőségek nem tárnak fel jogsértést, az előző egy évben nem szabtak ki szankciót, illetve ha nem volt megalapozott fogyasztói bejelentés. A hatóság ekkor ad ki igazolást, ami kifüggeszthető az üzletben, és az NFH honlapján is megtalálható lesz a cég neve.
 
Azoknak a vállalkozásoknak, amelyekhez nem jutottak el az ellenőrök, de szeretnének szerepelni a pozitív listán, kérvényezniük kell az átfogó ellenőrzést. Ha mindent rendben találnak náluk, akkor ők is szerepelhetnek a névsorban.
 
Mindezek után a jövő évtől tervezik a fogyasztóbarát embléma bevezetését, de ennek elnyeréséhez plusz szolgáltatásokat is fel kell mutatnia az adott vállalkozásnak. A hatóság elképzelései szerint ezeket a kezdeményezéseket a határmenti együttműködések keretében a szomszédos országokra is kiterjesztenék, ennek érdekében Szerbiával és Szlovákiával még az idén közös pályázatot nyújtanak be uniós forrásokra.
 
A hatóság minden száz ellenőrzésből 30 esetben talált hiányosságokat. A fennmaradó 70 százaléknyi vállalkozás közül nagyjából minden harmadik teljesíti mindazokat a kritériumokat, amelyek révén szerepelhet a pozitív listán – mondta el a főigazgató.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez