Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Védd magad

A közösségi oldalak veszélyei

Gádor Róbert
Címkék: Facebook közösség veszély adatok védelem személyes adatok védelme
Számtalan hírt olvashatunk mostanában a közösségi oldalak veszélyességéről, amire természetesen érdemes odafigyelni, hiszen könnyelműségünk, nagyvonalúságunk kockázatokkal járhat. A védekezéshez szolgálunk néhány tanáccsal.
A Facebook-felhasználók tömeges tiltakozásának hatására az üzemeltetők nemrég ígéretet tettek a személyes adatok hatásosabb védelmére, de mi magunk is tehetünk egyet s mást a cél érdekében. Olykor szinte tálcán kínáljuk a hívatlan vendégeknek számítógépünket, de leginkább a fontos és egyáltalán nem nyilvános személyes adatainkat. Az ijesztő hírek mellett sok szó esik a védekezésről, megelőzésről. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány megszívlelendő tanácsot.

Személyes adatok

A különböző közösségi oldalakon más és más elnevezéssel, de hasonló funkcióval megtalálhatók az üzenőfal vagy faliújság, az adatlap vagy saját profil (de találkozhatunk más kifejezésekkel is) oldalak. Ezek azok, ahol a legkönnyebben hozzájuthatnak a hívatlan látogatók mindahhoz az információhoz, amit adott esetben felhasználhatnak – mondjuk így – nem jó szándékúan. És ezek azok az adatok, amelyeket ha nem is tökéletesen, de a legkönnyebben megvédhetünk. Szinte minden közösségi oldalnál lehetőség van a megfelelő mezőben egy pipával korlátozni a személyes adatokhoz való hozzáférést. Mondjuk csak a „barát” kategóriába vagy csoportba tartozók számára tesszük lehetővé adataink olvasását. Mások számára ebben az esetben csak üres mezők jelennek meg, esetleg egy felirat, hogy arra nem jogosultak ezt az oldalt nem látogathatják.

Családi fényképek

Egyesek szinte kényszeresen teszik fel nyaralási és egyéb fotóikat a közösségi oldalakra, nem is gondolván arra, hogy mennyi olyan információ is van a fotókon, amiről nem biztos, hogy mindenkinek tudni kell. (Ki kivel, mikor, hol stb.) Célszerű ezért a fényképek nézegetését is feltételekhez kötni. Itt is megadhatunk olyan kritériumokat, hogy csak bizonyos csoportok (kollégák, barátok stb.) legyenek jogosultak bizonyos képek megtekintésére. Sok kellemetlenség megelőzhető evvel is. Pl. a Facebookon a fényképfeltöltésnél rögtön fel is ajánlja ezt a lehetőséget a program. A kezdőoldalon a fénykép feliratra (ikonra) kattintva, ahogy megjelenik a képek kiválasztása ablak, rögtön alatta látható egy másik, „megosztás” felirattal, és emellett egy lakattal ellátott kis legördülő ablak, ahol a fentiek szerint beállítható, hogy ki nézegetheti a képeinket, akár nagyon szigorú kritériumok szerint is, a „testreszabás” opció felhasználásával.

Beállítható korlátozások

Ha mondjuk tagjai vagyunk valamilyen közösségnek, ott sem biztos, hogy minden adatunkat meg akarjuk osztani mindenkivel, tehát előfordulhat, hogy egy nagyobb társaságon belül csak a valamilyen szempontnak megfelelő emberekkel akarjuk tudatni pl. a telefonszámunkat. Általában erre is van lehetőség. Ha keressük, megtaláljuk a közösség (csoport) oldalon belül azokat a mezőket, ahol beállíthatjuk ezeket a korlátozásokat (felhasználó által definiált beállítások).

Átláthatóbb beállítások

Arra a felvetésre, hogy miért ilyen könnyű a Facebookon (és feltehetőleg más hasonló oldalakon) adatokhoz jutni, a cég egyik vezetője azt nyilatkozta: olyan bonyolult a személyes adatok beállítása, hogy a felhasználók nem ismerik ki magukat a sok menü, almenü és szubmenü pontjai között, inkább nem is foglalkoznak a problémával. Tekintettel a felhasználói tiltakozásokra, úgy döntött a cég, hogy nem hárítja át a felelősséget, inkább átszervezi az egyes funkciókat, megváltoztatja, átláthatóbbá teszi a beállítási lehetőségeket, így aki eddig nem, vagy nehezen boldogult a személyre szabással, az is könnyebben el fog igazodni. (A Facebooknál nyártól várhatók a változtatások.) Egyébként arra kérdésre, hogy miért kérnek a regisztráláskor annyi adatot, nem érkezett használható válasz, ezért a magam részéről mindenkinek azt javaslom, hogy nem feltétlenül kell mindig mindent kitölteni, legfeljebb a kötelezően (általában csillaggal megjelölt) kitöltendő mezőkbe írjunk.
 
Aki tehát használ ilyen típusú közösségi oldalakat, vegye magának a fáradságot, hogy túl a regisztráción, kicsit elmélyedjen a felhasználói beállítások valójában nem is olyan rengetegében, és óvja az adatait, mert rosszakaróink nem feltétlenül az egyébként ezer zárral felszerelt lakásajtón akarnak bejutni hozzánk, hanem a szinte teljesen védtelen számítógépünkön keresztül. És tudjuk, hogy nagy károkat tudnak okozni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez