Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Botrány a román lóhús miatt

A NÉBIH szerint hazánkba nem érkezett a termékekből

2013. február 11. Frissítve!, portfolio.hu/MTI
Címkék: lóhús marhahús fagyasztott termék Findus
A Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia leányvállalata szombaton bejelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért lóhúst találtak olyan termékeiben, amelynek csak marhahúst lett volna szabad tartalmaznia.
Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az eddigi hatósági vizsgálatok nem erősítették meg azt a hírt, miszerint a lóhúst Romániában adták volna el marhahúsként. Constantin szerint Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.
 
Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos - aki szintén részt vett a román miniszter sajtótájékoztatóján - azt mondta: a román hatóságok jól együttműködtek az Európai Bizottsággal, és az unió végrehajtó szervének egyelőre nincsenek olyan információi, amelyek valamelyik tagállamot vádolnák az ügyben.
"Minket is átvertek" - írta közleményében Matthieu Lambeaux, a Findus France vezérigazgatója. Szerinte "az ügynek két áldozata van: a Findus és a fogyasztó. Ezért ismeretlen tettes ellen hétfőn feljelentést teszünk" - tette hozzá a cég vezetője.
 
Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagne-készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. A Franciaországban készített termék forgalmazását - amely hivatalosan a hús származási országa - pénteken Nagy-Britanniában és Svédországban is leállították.
 
A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte."Európai eredetű marhahúst vettünk, és azt továbbadtuk. Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke, de nem közölte a romániai beszállítója pontos nevét.
 
Péntek este egy fagyasztott hústermékek előállításával foglalkozó másik francia cég, a Comigel, amely szintén a Spangherótól rendeli a húst, közölte: a Nagy-Britanniában forgalmazott termékekbe Romániából érkezett a hús. A Findus marhahúsos lasagna-készítményeit valójában a Comigel luxembourgi leányvállalata állította elő.
 
Franciaországban, a gazdasági minisztérium csalásokkal foglalkozó igazgatósága jelezte, hogy vizsgálatot rendel el a megtévesztés okának pontos megállapítására, miután nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább.
 
"Minden megtévesztés hibát jelent, amely a teljes élelmiszeripari láncba vetett bizalomnak árt és szigorúan szankcionálni kell" - mondta Stéphane Le Foll, francia agrárminiszter.
 
Románia szombaton már tiltakozott a vádak miatt. Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.


A lóhúst tartalmazó, marhahúsosként jelölt fagyasztott élelmiszerek ügyében a Nébih folyamatosan figyelemmel kíséri a gyors riasztási rendszeren közzétett adatokat, amelyen eddig Magyarországra történő szállítást nem jeleztek. A Nébih tájékoztatása szerint a lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentőkkel kezelték, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő. A lóhús felhasználása marhahúsosként jelölt termékekben a fogyasztók szándékos megtévesztését jelenti, és hamisításnak minősül - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez