Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Drágulási toplista

2013. február 21., mfor.hu
Címkék: infláció KSH áremelkedés drágulás
A Központi Statisztikai Hivatal havonta közli a főbb termékek átlagos fogyasztói árait. Az adatbázis alapján az mfor.hu megvizsgálta, hogy a válság óta eltelt időszakban melyek azok a termékek, amelyek a legnagyobb mértékben drágultak és melyek voltak azok, amelyért kevesebbet kellett fizetnünk 2013. januárban, mint 2009. azonos időszakában.
2009-es bázison nézve a pénzromlás üteme Magyarországon 20 százalékos volt, tehát elméletben átlagosan ennyivel kell többet kiadnunk a teljes fogyasztói kosárban szereplő termékekért, illetve szolgáltatásokért. A gyakorlatban azonban többségében ennél az átlagos szintnél jóval nagyobb mértékben drágultak meg alapvető termékek.

81 százalékkal lett drágább az eltelt időben a 95-ös benzin; 2009 év elején még 232 forintért vehettünk egy litert, januárban átlagosan 419 forintot kellett kiadnunk érte. A benzin ára egyébként pont 2008 nyarán került akkori csúcsára, és 2009 elejére jelentősen visszakorrigált, ami amúgy igaz a gázolajra is.
 
Az idén januári 428 forintos átlagára 74 százalékkal nagyobb a korábbi 246 forintnál. Január óta pedig az áremelkedés csak folytatódik, hiszen a legfrissebb információk szerint pénteken ismét 3 forinttal drágul a benzin, és már 20 forinttal fogja meghaladni az egy hónappal korábbi árat. A gázolaj ellenértéke bár most nem fog változni, de így is már 6 forinttal drágább a januári átlagnál. Az üzemanyagok árváltozásában jelentős tényező volt az áfa, és a jövedéki adók időközi emelése is.
 
A negyedik legjobban dráguló fogyasztási cikk a burgonya, melynek 164 forintos kilónkénti ára 69 százalékkal haladja meg a négy évvel ezelőtti szintet, ezt követi a Symphonia cigaretta. Ezért 2009 év elején még 467 forintot kellett kiadni, idén viszont már 738 forint volt egy doboz átlagára, vagyis 58 százalékos drágulás következett be, melynek oka a jövedéki adó emelése.



Akadt néhány olyan terméket is, melyért idén már kevesebbet kell fizetni, mint 2009 elején kellett. Legnagyobb mértékben a 76-82 centiméteres képátmérőjű LCD televízió lett olcsóbb, hiszen míg idén 88 200 forintért hozzájuthatunk, négy évvel ezelőtt még 136 620 forintot kellett átlagosan kiadni érte. Az árcsökkentés egyébként érthető, hiszen részben a műszaki cikkek az újabb modellek megérkeztével rendre veszítenek értékükből, másrészt a tartós fogyasztási cikkek kiskereskedelmi volumene is csökkenő tendenciát mutat, tehát a kereskedőknek nincs is más lehetőségük, mint az árak mérséklése.

Majdnem negyedével lett olcsóbb a fél kilós sertészsír, a korábbi 591 forint után már átlagosan 449 forintért elérhető volt idén januárban. Egy másfél literes ásványvizet pedig 107 forintért vehetünk meg az évekkel ezelőtti 120 forint után - a változás 10 százalékos csökkenés. 8,8 százalékkal lett olcsóbb a 170-185 literes hűtőszekrény is, melynek magyarázatát már az LCD televízió esetében is kifejtettük. Az ellenértéke 63 400 forintról 57 840-re mérséklődött.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez