Keresés a tartalomban:
Elektronika

Mire ne kattintsunk Valentin napon?

2012. február 14.
Címkék: Valentin számítógép vírus lájkolás üzenet biztonság böngésző Facebook
A csalók és internetes víruskészítők minden alkalmat megragadnak, hogy eljuttassák a felhasználók gépeire a kártevőket. Valentin napon különösen gyakoriak a különféle kedvezményes ajánlatok, éppen ezért jobb lesz, ha óvatosak leszünk a szivecskés üdvözlőlapokkal, vagy a közösségi oldalak hirdetéseivel.
Az ESET Smart Security szakemberei készítettek egy összeállítást a legjellegzetesebb trükkökről, és arról, hogy mire érdemes figyelnünk, mire nem érdemes kattintanunk, és mikor gyanakodjunk Bálint napi böngészéskor. „Érdemes mindig szem előtt tartani, hogy a csalók főként a pénzünkre és a személyes adatainkra hajtanak” – figyelmeztetnek a szakemberek.
 
Talán a legismertebb kategória az ünnepi üdvözlőlap, amely kedvelt módszere a kártevőterjesztőknek. Jobb, ha elkerüljük a kattintást, ha ismeretlen a feladó, vagy a szolgáltató, de akkor is érdemes résen lennünk, ha „valamilyen érdekesen kaotikusnak és egzotikusnak tűnő URL-t (hivatkozást) látunk” – állítják a biztonsági szakértők. De gyanakodjunk akkor is, ha letöltődni kívánó .EXE kiterjesztéssel találkozunk.
 
Népszerű módszer a keresőtalálatok mérgezése is. A Google és más keresők találatai számos kártevővel fertőzött oldalt tartalmazhatnak. Éppen ezért fontos, hogy mindig legyen frissítve az operációs rendszer, az antivírus, a böngésző kliens, a flash player, és a böngészőn belüli olyan biztonsági kiegészítők, mint a NoScript, AdBlock Plus, WOT, Netcraft, és egyéb kapcsolódó programok.

Facebook csapdák

Főként a közösségi oldalakat érdemes megemlíteni, ahol nagyon sok romantikus levél, és különböző linkeket (hivatkozásokat) tartalmazó Valentin napi üzenettel találkozhatunk.
 
„Főleg a rövidített linkeknél érdemes óvatosnak lenni, még akkor is, ha valamilyen értékes, például 1000 dollár értékű Victoria Secret ajándékot ígérnek ingyen. Ilyen "ingyen" ajánlatokkal nem csak a Facebookon, hanem a Twitteren is találkozhatunk bőségesen. Túl szép, hogy igaz legyen, ilyenekre kattintani nem igazán érdemes” – állítják a szakértők.
 
A Facebookon érdemes figyelni az új "érdekes" applikációkra, amelyek a nevünkben posztolnak, és csak lájkolás után látszik, pontosan miről van szó. Érdemes időről időre adatvédelmi beállításainkat is újra felülvizsgálni, és a szükséges módosításokat végrehajtani. Az adataink megadásánál, képeink feltöltésénél pedig mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy megosztási beállításainktól függetlenül az a személyes adat van a legnagyobb biztonságban, amit egyáltalán fel sem töltünk.

Az egyedülállókra is számos veszély leselkedik. A Bálint napot kihasználva ugyanis gyors és sikeres pártalálás ígéretével egész maffia foglalkozik, ahol a naiv netezőknek például csinos, szexi orosz menyasszonyokat ajánlanak. Bár a romantikus egymásra találás nem lehetetlen az internet segítségével, ám az ilyen orosz menyasszonyos trükk egy klasszikus, tipikus pénzlehúzós történet, amely biztosan nem végződik házassággal.
 
Kosár/antivirus.blog.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez