Keresés a tartalomban:
Életmód

A parlament az első félévben tárgyalja a turizmustörvényt

Megkülönböztetné a kormány a discót és a közétkeztetőt

2012. február 24.
Címkék: turista idegenforgalom Idegenvezetői Világnap minősítési rendszer Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetgazdasági Minisztérium
A turizmusról és vendéglátásról szóló törvény jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, a jogszabályt várhatóan még az idén az első félévben a parlament megtárgyalja, és elfogadja - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az Idegenvezetői Világnap nyitó rendezvényén, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) pénteken.
Az államtitkár kifejtette: a törvényben többi között szabályozni kívánják az idegenforgalmi adó és a hozzákapcsolódó állami normatív kiegészítés felhasználását. Meghatároznák, hogy mire lehet elkölteni ezt a forrást a turizmus fejlődése érdekében. Megjegyezte: korábban az idegenforgalmi adó felhasználásának eltérő gyakorlata volt, néhány önkormányzat az idegenforgalmi bevételt a turizmusba forgatta vissza, viszont jó néhány nem, helyette  működési és egyéb költségre költötte az  idegenforgalomból származó bevételt.

Szatmáry Kristóf szerint a törvényben megteremtik a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) jogi szabályozását. Szerinte az ország egy részén jól működik a TDM-rendszer, míg másik részében kevésbé, ezt próbálják meg a törvényben egy szintre hozni. Tájékoztatása szerint a készülő törvény kísérletet tesz arra is, hogy a vendéglátásban kategorizálja a szolgáltatásokat. Példaként említette, a West-Balkán szórakozóhelyen történt tragédia rámutatott arra, hogy nincs megkülönböztetve például a disco és a közétkeztető hely szabályozása.
Törvényben kell megteremteni annak az alapját, hogy rendeletben elő lehessen írni a különböző helyekre vonatkozó szabályokat.

Szatmáry Kristóf elmondta: ha már vannak  vendéglátóhelyi kategóriák, akkor meg kell mondani azt is, hogy ezekre hogyan alkalmazzák a minősítési rendszert, kötelező legyen-e mindenkire, vagy csak az ágazat egyes részeire. Szerinte szálláshely esetében pozitív hozadéka lehet annak, ha kötelező minősítő rendszert írnak elő, hiszen a vendégek egyértelműen látnák, milyen szolgáltatást kapnak az adott helyen.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az idén kilencedik alkalommal rendezi meg az Idegenvezetői Világnap fővárosi rendezvényét február 24-26. között, amelyek keretében mintegy száz programot tartanak városszerte.
A túlnyomó részben ingyenes programok között autóbuszos és hajós városnézés, tematikus séták, kerékpáros és bringóhintós városnézések mellett kiállítások és előadások is helyet kapnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez