Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Emelkedő fogyasztói árak januárban

2012. február 14., MTI
Címkék: KSH infláció üzemanyagár fogyasztói áremelkedés
Januárban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az előző havinál nagyobb mértékben emelkedett az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára, a tartós fogyasztási és a ruházkodási cikkekért viszont kevesebbet kellett fizetni – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tavaly decemberhez képest 2,1 százalékkal emelkedtek az árak. Az üzemanyag 5,3 százalékkal drágult az év első hónapjában. Az elemzők 5 százalék körüli tizenkét havi fogyasztói áremelkedést vártak januárban. Utoljára 2010 áprilisában volt ilyen magas az éves infláció, akkor 5,7 százalékot tett ki.
 
Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője elmondta: az előző hónaphoz képest az üzemanyagok árváltozása 0,4 százalékponttal emelte a teljes havi növekedést. A szakértő megjegyezte, hogy az infláció gyorsulására hatott még az áfa emelése, a kőolaj világpiaci árának alakulása, illetve a forint árfolyama is. Az inflációt befolyásoló tényezőként megemlítette még a négynapos autópálya-matrica eltörlését, illetve a baleseti adó bevezetését.
 
Nem jelent még meg a januári számokban a háztartási energia, a víz és a csatornadíj áremelkedése, ez a februári adatokban jelentkezik - mondta a főosztályvezető hozzátéve, hogy az üzemanyag szempontjából viszont a február kedvezőbb lesz.
 
A KSH közlése szerint egy hónap alatt a fogyasztói árak emelkedésén belül az élelmiszerek 2,8 százalékkal drágultak. A csokoládé, kakaó ára 10,1 százalékkal nőtt, a tojás 8,1 százalékkal, az étolaj 5,1 százalékkal, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,9 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 4,4 százalékkal, a kávé 4,3 százalékkal és az iskolai étkezés 3,5 százalékkal drágult a múlt hónapban.
 
MTI



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez