Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Karácsony előtti élelmiszer-ellenőrzés

Kivontak a forgalomból 16 tonna szennyezett kakaót

2013. december 18., MTI/SV
Címkék: karácsony ellenőrzés élelmiszer ellenőrzés RASFF
Fokozott élelmiszer-ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) A téli élelmiszer-ellenőrzések a hivatal koordinálásával december 31-ig tartanak az ország egész területén. Az akció kiterjed többek között a friss húsra, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és virslikre, továbbá vizsgálják az édesipari termékeket, borokat, pezsgőket, a szezonális zöldség-gyümölcsöt és az állatszállítmányokat.
A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakasza december 10-én zárult, országosan 3883 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ez idő alatt az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat, a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat, valamint a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat tapasztaltak.
 
A hatóság szakemberei több mint 21 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2 százalékát, mintegy 92 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta és jelölési hiba miatt.
 
Kivontak a forgalomból az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján egy Kínából származó 16 tonnás kakaópor-szállítmányt is, szennyezettség miatt.
 
Az ellenőrzött vendéglátó egységek 76 százaléka megfelelően, biztonságosan üzemelt, hatósági intézkedésre csupán 5 százaléknál volt szükség, édességet csak a minőség-megőrzési idő lejárta miatt kellett kivonni a forgalomból.
 
A 930 állatszállítmány ellenőrzése során 3 esetben kellett állatvédelmi bírságot kiszabni.
 
A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakaszában a feltárt szabálytalanságok miatt 67 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását rendelték el, s összesen 18 284 304 forint bírságot szabtak ki a szakemberek - közölte a NÉBIH.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez