Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Hatékonyabb védelem a betörések ellen

2013. december 16., biztositasiszemle/SV
Címkék: betörés biztosítás biztonsági ajtó
Az ünnepek előtti sürgés-forgás idején, vagy akár az ünnepek alatt, a munkaszüneti napokat kihasználva egy rövidebb utazás idején könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára a magára hagyott ingatlanok. Jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket, ha a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlással ellátott bejárati ajtókkal és zárszerkezetekkel szereljük fel otthonunkat.
Korántsem mindegy azonban, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval felszerelt az ingatlan. Fontos iránymutatója a különféle védelmi eszközöknek és rendszereknek a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlása, amely segítségül szolgálhat a választásban.
 
Mindez azt jelenti, hogy jóllehet a biztosítók csak minimális mechanikai védelmi kritériumokat írnak elő a lakásbiztosítási szerződések létrejöttekor, azonban magasabb szintű mechanikai és elektronikai védelmi berendezésekhez magasabb kártérítési limitek tartoznak. A rendszer több mint két évtizedes sikeres működése nem véletlen, a vagyonvédelmi szempontok szerint vizsgált védelmi eszközök megléte ugyanis a gyakorlatban fontos szerepet játszik. Az elmúlt években az ajánlás szerepe fokozódott, mivel sok ismeretlen eredetű, olcsóbb kategóriás termék jelent meg a piacon, amely nem felel meg a biztonsági követelményeknek.
 
A MABISZ termék-megfelelőségi ajánlásához szükséges vizsgálat önkéntes alapon működik, az igény a gyártók részéről érkezik arra, hogy terméküket ellássák ezzel az ajánlással. Ezt követően a MABISZ szakértő partnere célzott vizsgálatnak veti alá a terméket (például bejárati ajtót, biztonsági üvegszerkezetet és fóliát, zárszerkezetet, értéktárolót, rácsot stb.), ha pedig a szerkezet megfelel a szigorú követelményeknek és minőségi előírásoknak, megkapja a MABISZ-ajánlást. Akár valamivel magasabb ár mellett is érdemes mérlegelni, hogy a minősített terméket választja-e a tulajdonos, vagy a sok esetben olcsóbb, de valószínűleg kisebb biztonságot nyújtó alternatívát. (A biztosítástechnikai eszközökről, illetve a minősítésről a MABISZ honlapján is lehet tájékozódni.)
 
A lakásépítés visszaesésével az elmúlt években jelentősen csökkent a vizsgálatra benyújtott eszközök száma is. 2012-ben 1060 eszköz kapta meg az ajánlást, négy berendezés nem felelt meg a követelményeknek. 2013-ban mintegy 1100 eszközt vizsgáltak meg, közülük három nem kapta meg a minősítést. Idén a vizsgált eszközök között legnagyobb arányban az értéktárolók – bútorszéfek, illetve páncélszekrények -, valamint a lakásriasztók szerepeltek, ez a két terméktípus tette ki az összes vizsgálat 35 százalékát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez