Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

A Torkos Csütörtökkel nem várják meg a Valentin-napot!

2012. december 20., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Torkos Csütörtök Magyar Turizmus Zrt.szálláshely étterem gasztronómia
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak több érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen a farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb és jelentős visszhangot keltő programja, melyet a Magyar Turizmus Zrt. szervez.
2013-ban is lesz Torkos Csütörtök akció országszerte! Jövőre azonban – a néphagyománytól eltérően – kivételesen nem a hamvazószerdát követő csütörtökön kerül sor a magyar gasztronómiát népszerűsítő akcióra, mivel az épp – az étterembe járás szempontjából szintén népszerű – Valentin (Bálint) napra esik. Ezért a szervező Magyar Turizmus Zrt. – a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve – 2013. január 31-ére hirdeti meg az akciót Farsangi Torkos Csütörtök néven. A hivatalos weboldalon (www.torkoscsutortok.hu) már zajlik az éttermek regisztrációja, illetve a vendégek itt találják meg az éttermek listáját. Az online asztalfoglalás január 14-től esedékes.
 
Az éttermek jelentkezését 2013. január 28-ig várják. A csatlakozási feltételek nem változtak a korábbi évekhez képest. Az akcióhoz mindazon éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak, amelyek vállalják, hogy 2013. január 31-én egész nap – teljes nyitvatartási idejük alatt – ’a la carte’ kínálatukból 50%-os kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből.
 
A Torkos Csütörtökhöz kapcsolódóan az MT Zrt. ismét szálláshelyi akciót hirdet, amelynek célja a belföldi szálláshelyek vendégforgalmának növelése és a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználásának ösztönzése. A kezdeményezéshez mindazon szálláshelyek csatlakozhatnak, amelyek vállalják, hogy a Torkos Csütörtököt követő „hosszú hétvégére” speciális, kedvezményes ajánlatokat dolgoznak ki.
 
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.
 
Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. 2013-ban azonban – a néphagyománytól eltérően – kivételesen nem a hamvazószerdát követő csütörtökön kerül sor a magyar gasztronómiát népszerűsítő akcióra, mivel az épp – az étterembe járás szempontjából szintén népszerű – Valentin (Bálint) napra esik. A Magyar Turizmus Zrt. ezért – a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve – 2013. január 31-én szervezi meg az akciót Farsangi Torkos Csütörtök néven.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez