Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

NÉBIH: kiemelt ellenőrzések

2012. december 6., NÉBIH
Címkék: élelmiszerbiztonság NÉBIH fogyasztó hamisítás élelmiszerlánc kiemelt vizsgálat
Kiemelt, az élelmiszerláncot és az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető ügyekben lép fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ellenőrzéseket végző csoportja. Az országos illetékességgel rendelkező csapat többek között a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetek esetén, kiemelt ügyekben, csalással és hamisítással szemben jár el.
A gyors reagálást segíti a hivatal által létrehozott zöldszám is
06-80-aNÉBIH,
azaz 06-80/263-244,
amelyen a fogyasztók élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok észlelése esetén bejelentéseket tehetnek.

Napjainkra nemzetközivé vált az élelmiszerek és más élelmiszerlánc-termékek (pl. növényvédő-szerek, állatgyógyászati szerek, stb.) hamisítása. A hamisítás, a csalás, a szándékos élelmiszerszennyezés az egészséget jelentősen veszélyeztetik, és ezzel a hagyományos nemzeti élelmiszerlánc-felügyeleti rendszerek nehezen tudják felvenni a küzdelmet. A lánc egészét lefedő ellenőrzési, felügyeleti rendszer veszélyhelyzet esetén lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra. A hivatal a megelőző jellegű felügyelet, az egyes esetekre való gyors reagálás és a feketekereskedelem elleni küzdelem érdekében hozta létre a csoportot.
 
A csapat a hivatal teljes hatáskörét lefedve végzi ellenőrzéseit. A kiemelt vizsgálatokat többek között az élelmiszer-előállítás, forgalmazás területén előforduló csalás, hamisítás esetén, vagy épp a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetekkor végzik. Rendszeresen tartanak ellenőrzéseket a Budapesti Nagybani Piacon, de – az élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó megyei szervek bejelentései alapján – egyedi ügyeket is vizsgálnak.



Az esetek többsége nagy vagyoni értékhez kapcsolódik, ezért számos ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen, illetve rendőrségi támogatás mellett zajlik.
 
A csoportban jelenleg 11, különböző területről érkező NÉBIH szakember dolgozik. A tagok között található állatorvos, növény-egészségügyi szakember, agrármérnök és jogász is. Az ellenőrzések nagy száma miatt a NÉBIH a csoport további bővítését tervezi.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez