Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Veszélyesek a lézerpointerek!

2013. augusztus 9., NFH/SV
Címkék: veszélyes játékok NFH lézer pointer szemkárosítás
A lézeres mutatópálcák (lézerpointerek, lézeres kulcstartók, lézer ceruzák) egyre több háztartásban megtalálhatók. Mivel ezeket az eszközöket többnyire gyermekek használják, alkalmazásuk során fokozott elővigyázatosság szükséges. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) témavizsgálata megállapította, hogy a vizsgált 12 féle lézermutató nagy része szemkárosító erősségű fényt bocsát ki.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a 2013. május 20. és június 14. közötti témavizsgálata során 12 fajta lézerpointer mintavételezésére került sor, az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma valamennyi lézerpointer esetében vizsgálta a kibocsátott legnagyobb mérhető lézerfény teljesítményt, 625nm-740nm hullámhossztartományban.
 
A vizsgálat eredményei szerint a lézermutatók nagy része szemkárosító erősségű fényt bocsátott ki. A megengedett 1 mW teljesítményt a 12 fajta termékből 10 lépte túl. 9 termék (18 db minta) esetében megállapítást nyert, hogy azok 3 – 5 mW közötti teljesítményre képesek.
 
A Hatóság felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az 1 mW-nál nagyobb teljesítményű lézermutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat. Ezen teljesítményű lézerpointerek nagyobb távolságokon belül is kifejtik egészségkárosító hatásukat.
 
A nem megfelelő lézerpointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt. A nem biztonságos lézerpointerek esetében a Hatóság elrendelte azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A nem biztonságos lézermutatókat és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek megtekinthetők itt:
 
http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/veszelyes_1
 
Amennyiben a vásárolt termékekkel kapcsolatban kétségei merülnek fel, jelentheti a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak itt:
 
http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez