Keresés a tartalomban:
Elektronika

Szoftver másodkézből?

2012. augusztus 17., itbusiness.hu
Címkék: használt szoftver szoftverpiac Európai Bíróság licenc
Az Európai Bíróság vonatkozó döntése alapján zöld lámpát kapott a másodlagos szoftverpiac, de nem árt tisztában lenni a használt szoftverek vásárlásának kockázataival.

Ugyanolyan, mint az új!

A használt szoftver licence ugyanolyan, mint egy új szoftveré. A kérdés inkább az, hogy ha másodkézből veszünk szoftverlicencet, akkor azt legálisan tesszük-e avagy sem? A válasz: bár Európában még nem annyira elterjedt, teljesen legális a használtszoftver-kereskedelem.
 
Míg korábban nagyon keskeny jogi ösvényen haladhattunk, azaz állandó dilemma volt, milyen szoftvert lehet venni, mit lehet a régi felhasználóról átruházni az új felhasználóra. Az Európai Bíróság nemrégen megszületett ítélete után ez a keskeny ösvény autópályává szélesedett, azaz lényegesen szélesebbé vált az átruházható szoftverek spektruma.
 
Megnyílt a felhasználók számára a Software Asset Management (SAM) lehetőség, amit korábban a vállalatok nem használtak ki. Pedig segítségével pont annyi szoftverlicencet vásárolhatnak, amennyi kell, se többet, se kevesebbet. Amire pedig nem tartanak igényt, azoktól meg tudnak szabadulni az ún. rekapitalizációval, amelynek lényege, hogy a korábban befektetett pénzeket „visszahozzuk”.

Fontosak az apró részletek

Több feltételnek kell fennállni ahhoz, hogy a szoftverátruházás valóban jogszerű legyen. Az első feltétel, hogy a használt szoftver értékesítésekor az eladó hardverein található valamennyi példányt meg kell semmisíteni. Ezen kívül fontos a szoftver jellege, típusa: a jogkimerülési tétel ugyanis olyan szoftverek esetében értelmezhető csak, amelyekre vonatkozóan a szoftver gyártója a felhasználási jogot időbeli korlátozás nélkül (ún. örök licencben) engedte át.
 
Az Európai Bíróság az UsedSoft–Oracle ügyben hozott ítéletében a jogkimerülést nemcsak anyagi hordozón forgalomba hozott („dobozos”) szoftver esetében állapította meg, hanem kiterjesztette az elvet az online letölthető szoftverekre is. A szerzői jog „jogkimerüléssel” kapcsolatos rendelkezése szerint az első forgalomba hozatalt követően a terjesztési jogot a jogosult (szoftvergyártó) a továbbiakban nem korlátozhatja. A bíróság rámutatott arra is, hogy volumenlicencek esetében a „felesleg” külön nem értékesíthető.
 
Érdemes jól megválasztani a beszerzési forrást is, hiszen ha kiderül, hogy a szoftver valójában nem volt jogtiszta, a vevő jóhiszeműsége ellenére sem szerezhet felhasználási jogosultságot az adott programra, hiszen az eladónak nem volt olyan joga, amit átengedhetett volna.
 
A használt szoftver vásárlása tehát elvileg praktikus megoldás, de bizony csak alapos dokumentáltság mellett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez