Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Felfedezték a „varázsgént”

2012. augusztus 29., vg.hu
Címkék: rizs éhinség gabona FAO foszforszegény talaj rizsföldek
Tíz év kutatás után azonosították azt a gént, amelynek segítségével a rizs foszforban szegény talajban is megfelelő mennyiségű termést hoz. A várhatóan rendkívül gyenge búza- és kukoricatermés mellett ez a lehetőség komoly segítséget jelent majd az éhínség elkerülésére.
A rizs a világ harmadik legnépszerűbb gabonája, amely mintegy 3 milliárd ember számára jelent alapvető élelmiszert. A többi gabonafélével ellentétben az idén bőséges, az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint globálisan 463 millió tonnás termés várható, az árak pedig tonnánként 580 dollár körül stagnálnak majd. Az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO arra figyelmeztet, hogy a világszerte tapasztalható aszály radikálisan csökkenti az idei terménymennyiséget és ezért a 2007-2008-ban tapasztalható élelmiszerkrízis várható – írja a Le Figaro.
 
Ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy a Nemzetközi Rizskutató Intézet (Irri) munkatársai a Nature folyóiratban közölték: azonosították azt a gént, amelynek segítségével a rizs a foszforszegény talajban is megfelelő hozamot produkál. Jelenleg akár 155 millió hektárnyi rizsföldet fenyegethet a termés stagnálása, mivel a gabonaféle nehezen vonja ki a növekedéshez szükséges foszfort a talajból.
 
A foszfortartalmú műtrágyák drágák és környezetvédelmi szempontból is kifogásolhatóak, így a PSTOL-1 gén azonosítása áttörést jelenthet. A szakértők mintegy három éve kísérleteznek a foszforfelhasználásáért felelős génnel és mostanra beigazolták, hogy ennek beültetésével 10-20 százalékos hozamemelkedés érhető el a gyengébb talajon is. A kutatók a héten a bangladesi, indiai és thaiföldi gazdáknak mutatják be a felfedezésüket, vélhetően utóbbi ország profitálhat legtöbbet az újításból.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez