Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Éjszakai ellenőrzés a nagybani piacon

2012. augusztus 3., MTI
Címkék: élelmiszer áru ellenőrzés nagybani piac hatósági állatorvos zöldség bizonytalan eredetű áru
A budapesti nagybani piac ellenőrzése során -, amelyet szerdáról csütörtökre virradó éjszaka végzett különböző hatóságokat képviselő mintegy 90 hatósági személy - mintegy 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le az ellenőrök - mondta Helik Ferenc, a Pest megyei kormányhivatal igazgató főállatorvosa sajtótájékoztatón.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért és biztonságért felelős szakemberek 31 vállalkozást ellenőriztek, és hét esetben kellett intézkedniük. Lefoglaltak 2 tonna nektarint, 12 tonna görögdinnyét kivontak a forgalomból az eljáró növény- és talajvédelmi igazgatóság munkatársai, továbbá még fél-fél tonna paprikát és paradicsomot is lefoglaltak. A lefoglalt árukat megsemmisítették.
 
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte: az akció annak az ellenőrzéssorozatnak a kezdete, amellyel a nagybani piacot meg kívánják tisztítani azoktól a nepperektől és viszonteladóktól, akik semmi mást nem tesznek, mint, hogy beülve az őstermelők közé egyrészt áron alul vásárolják fel a termékeket a becsületes magyar vidéki termelőktől, másrészt átcsomagolt külföldi eredetű terméket értékesítenek magyarként.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, az átfogó ellenőrzés a fővároson kívül az egész ország területére kiterjed. Rendet kívánnak teremteni a nagybani zöldség- és gyümölcskereskedelem területén annak érdekében, hogy megszűnjön a bizonytalan eredetű áruk forgalma, és a jogszabályok betartásával történjen a kereskedelem, az árusítás.
 
Helik Ferenc az ellenőrzés részleteiről elmondta még azt is: a várható bírság összege előreláthatólag meghaladja majd a 3 millió forintot. A lefoglalt és megsemmisített áru értéke pedig elérte az 1,2 millió forintot. Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: az ellenőrzésekkel a magyar áruk versenyképességét is javítani szeretnék.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez