Keresés a tartalomban:
Autó

Szuper kreditet adna az EU az autógyáraknak

Európai Parlament/FL
Címkék: EU gépjárműszéndioxid kibocsátás CO2 kvóta Európa Parlament
A jövőben az EU a CO2-kvóta rendszerhez hasonló krediteket vezetne be az európai autógyártásban azért, hogy a jelenlegi 130 grammról 2020-ra 95 grammra csökkentsék az új autók átlagos széndioxidkibocsátását.
Az Európai Parlament törvénytervezetéről hamarosan tárgyalást kezdhetnek az uniós miniszterek, miután az Európai Bizottság is zöldjelzést adott a kezdeményezésnek.
 
A törvénytervezet fő célja, hogy a jelenlegi 130 grammról 2020-ra 95 grammra mérsékelje az EU területén értékesített új autók átlagos széndioxidkibocsátását. Ennek érdekében az EU büntetést vezetne be a limitet túllépő gyártók számára, a jól teljesítőket pedig jutalmazná, méghozzá a már ismert CO2-kvótához hasonló rendszerben.
 
Eszerint az autóscégek úgy nevezett szuper krediteket kapnának a "legzöldebb" autókra, vagyis azokra, amelyek 50 grammnál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki. Az extra tisztán üzemelő autókat idén 3,5-szeres szorzóval számolnák bele a kibocsátási rendszerbe, a szorzót 2016-ra 1,5-szeresre mérsékelnék, míg végül 2024-ben már csak egyszeresen számítanának ezek az autók az összteljesítményben. Az EU ugyanakkor korlátozná is a szuper kreditek hatását: a kalkulációból eredően maximum 2,5 grammal növekedhet az összkibocsátás, a fel nem használt krediteket pedig nem lehetne átvinni a következő évre.
 
Az Európai Bizottság a tervezet indoklása kapcsán megjegyzi, hogy az autógyártók visszaélnek a jelenlegi környvezetvédelmi tesztelési rendszer szabályaival, az azok során megállapított kibocsátási értékek pedig emiatt messze állnak a valós körülmények között érvényes számoktól. Ezért Brüsszel egy új, az ENSZ által meghatározott szabályrendszert vezetne be ezen a téren "a lehető leghamarabb", vagyis lehetőleg 2017-ig.
 
A törvénytervezet az Európai Parlament előzetes szavazását követően az Európai Bizottság jóváhagyásával most az uniós miniszterek elé kerülhet, akik megkezdik a kezdeményezés megtárgyalását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez