Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Harmincmilliós bírság a PSZÁF-tól

2013. április 23., PSZÁF
Címkék: PSZÁF bírság beketetési biztosítás jogszabálysértés pénzügyi közvetítés
Befektetési életbiztosítások felmondására bírtak rá fogyasztókat, majd az így felszabaduló összegek befektetését ígérték magas hozammal, ezért harmincmillió forint bírsággal sújtotta az SMK GmbH-t, további három millió forinttal az SMK Kft.-t a PSZÁF és megtiltotta a visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtését, illetve a pénzügyi közvetítési tevékenység engedély nélküli folytatását.
A társaságok A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) bejelentés, illetve társhatósági jelzés nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le az SMK Vermögensverwaltung GmbH-nál (korábbi neve SMK PECUNIA-CONCEPT GmbH) és az SMK Service Hungary Kft.-nél. A jelzések, illetve a SMK Vermögensverwaltung GmbH honlapja szerint ugyanis a társaság gazdasági tevékenysége keretében unit-linked befektetési életbiztosítások felmondását szorgalmazta biztosító társaságok díjfizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek.
 
A biztosítási kötvények visszavásárlási értékeként „ingatlanügyletek lebonyolítására” megkapott összegek befektetése révén az osztrák cég 21,43 százalékos éves átlagos hozamot ígért 7 éves konstrukcióban.
 
A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, nemzetközi jogsegélykérés és adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: a felügyeleti tevékenységi engedéllyel nem rendelkező – s tevékenységéért a visszavásárlási érték 1,5-5 százalékát kitevő jutalékot is felszámító – SMK Vermögensverwaltung GmbH az elmúlt időszakban több mint 100 biztosítási szerződés felmondása révén több mint 100 millió forint és 160 ezer euró értékben gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket. A biztosítások felmondásának technikai lebonyolítását a fogyasztók megbízása alapján a függő kiemelt közvetítői tevékenységi engedéllyel nem rendelkező SMK Service Hungary Kft. végezte.
 
Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az SMK Vermögensverwaltung GmbH-ra és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélkül végzett, visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére irányuló tevékenység folytatását. A németországi székhelyű Pecunia Concept AG hasonló tevékenységét a német pénzügyi felügyelet szintén engedély nélkül végzett tevékenységnek minősítve betiltotta. A PSZÁF továbbá 3 millió forint bírságot szabott ki az SMK Service Hungary Kft.-re és ugyancsak megtiltotta a pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenység engedély nélküli folytatását.
 
A PSZÁF intézkedése során súlyosító tényezőként értékelte a feltárt esetek nagy számát, továbbá azt, hogy az SMK Vermögensverwaltung GmbH magas bevételre tett szert jogszabálysértő tevékenysége során, illetve, hogy honlapja és a közreműködő hálózat révén a fogyasztók széles körét érte el befektetési felhívása. Enyhítő körülménynek számított a társaságok együttműködési készsége. A jelentős összegű piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságokat – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplőjét – visszatartsa a jövőben hasonló jogsértések elkövetésétől. A PSZÁF a történtek kivizsgálása érdekében a nyomozó hatóság eljárását is kezdeményezte.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez