Keresés a tartalomban:
Elektronika

Egészségügyi alkalmazások okostelefonokra

2013. április 29., It-business
Címkék: okostelefon alkalmazás applikáció egészségügy
Több területet is magával húz a mobilpiac folyamatos erősödése. Ilyen például az egészségügy is. Az új alkalmazásokkal leginkább vérnyomást, vércukorszintet, vagy akár az étkezési szokásainkat és súlyunkat követhetjük.
Meglehetősen nehéz egy ernyő alá terelni a sokféle alkalmazást, az egyetlen közös bennük jobbára az, hogy valamilyen, az egészséghez, egészséges életmódhoz köthető funkcionalitással szolgálnak. Mégis azt láthatjuk, hogy zömmel olyan alkalmazásokról van szó, melyek az orvosi felügyeletben, diagnosztikában és a megelőzésben bukkannak fel.
 
Jellemzően az Egyesült Államokban jelentkeznek először a különböző felhasználói trendek, piackutatók szerint ez a helyzet a digitális egészségügyi applikációknál is. A Pew Research Center évenkénti Internet & American Life nevű kutatása szerint az amerikai felnőtt lakosság közel 70 százaléka már most is követi saját vagy valamelyik családtagja egészségügyi indikátorait. Ámde az emberek többsége a tengerentúlon is a toll-papír alapú adminisztrációt preferálja, s csak egy igen kis rétegről mondható el, hogy fogékonyak volnának a technológiai újításokra – esetünkben a digitális appok használatára. Mindössze a válaszadók 21 százaléka nyilatkozta azt, hogy az információk naplózására, tárolására valamilyen kütyüt, weboldalt vagy appot használ.
 
Hiába hódít tehát világszerte az okostelefónia, a mobilitás, még az USA-hoz hasonló, a technológiai újdonságokra igen fogékony társadalmak sem vevők mindenre. Ezért a jobbnál jobb alkalmazások sem késztetik a potenciális felhasználókat arra, hogy feladják jóval az okostelefonok, a tabletek meg a kapcsolódó appok létrejötte előtt már bevált, megszokott módszereiket.
 
A technológiai fejlesztőknek pont ez a kihívás: olyan digitális megoldásokkal, eszközökkel kell előrukkolniuk, amelyek megbízhatóságban hozzák a papír szintjét, vagy meg is haladják azt, miközben a felhasználói élményben előrelépnek. A különböző adatbázisok kombinálásával, a valós idejű elemzéssel pedig jó prognózisokat és precíz riasztásokat adnak. Az elmúlt években számtalan olyan megoldás született, amely nem csak kiváltja a papíros dokumentálást, de egyszerűbbé teszi a kezelést és komplexebbé az adatokat.
 
Csak pozitívan
 
Jellegzetes sikerágazat a sporttevékenységet mérő alkalmazásoké, amely egy nemrég keletkezett területhez, a fitneszeszközök piacához köthető. Például tavaly leginkább az Endomondo és Runkeeper szolgáltatások felhasználóinak a száma a korábbi sokszorosára nőtt.
 
Népszerűek még az egészséges életmódhoz nagyban hozzájáruló alkalmazások, köztük rengeteg olyan, amelyek a fent említett indikátorokat mérik. Ezekkel az alkalmazásokkal továbbra is az az elsődleges gond, hogy a használatuk egy laikus felhasználó számára bonyolultabb a kelleténél. Jelenleg az a gyakorlat ugyanis, hogy a külső eszközökkel mért adatokat a mobillal mint adatbeviteli eszközzel manuálisan kell rögzíteni egy felhő-adatbázisba. Előrejelzések szerint ezt a helyzetet a hálózatba köthető érzékelők és mérőeszközök változtatják majd meg. Elterjedésük, ami lökést ad ennek a piacnak, csak a következő néhány évben várható.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez