Keresés a tartalomban:
Elektronika

Mobiltárca – háromezer felhasználó tesztelheti

eGov
Címkék: mobiltárca nfc technológia bankkártya Mobiltárca Szövetség okostelefon
Az NFC (érintésmentes kommunikációt lehetővé tevő) technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében szerte a világon elérhetővé teszik az úgynevezett mobiltárca szolgáltatásokat, amelyek egyetlen okostelefonba képesek integrálni a plasztik kártyák (bankkártyák, hűségkártyák, kuponok) funkcióit.

Mi az NFC?

Az NFC technológia (Near Field Communicatio) a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern kontaktmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.

A magyar Mobiltárca Szövetség megoldását júniustól kezdve egy teszt keretein belül 3000 felhasználó próbálhatja majd ki.
 
Lemák Gábor, a Mobiltárca Szövetség főtitkára a Smartmobil konferencián elmondta, hogy a nemzetközi szakértők szerint 2015-ben az eladott okostelefonok háromnegyede képes lesz az érintésmentes kommunikációra. A mobilfizetési tranzakciók harmada várhatóan ilyen telefonokkal valósul majd meg. “A mobiltárca nem más, minta amikor a bankkártyákat és egyéb plasztikkártyákat a mobilokba költöztetik” – tette hozzá Lemák Gábor. A bankkártyák mellett a hűségkártyákat, matricákat , belépőkártyákat, közlekedési plasztikokat is egyetlen okostelefonban lehet elhelyezni.
 
A plasztikkártyák nincsenek eltűnőben, számuk egyre nő, a pénztárcákban pedig egyre több helyet foglalnak el. Az NFC technológiával ellátott telefonok megjelenésével azonban ez változhat. Jelenleg Magyarországon a távoli (remote) fizetések vannak túlsúlyban, amikor mobilfizetésről van szó (ilyen például a parkolásért vagy autópálya-matricáért való mobiltelefonos fizetés is). Azonban az ilyen típusú távoli fizetéseket tranzakciós adó sújtja, az érintésmentes (NFC-s) mobilfizetést viszont nem.
 
A bankkártyák általánosságban véve csak egy (fizetési) funkciót látnak el, a mobiltárcák azonban kétirányú kommunikációra alkalmasak, mobilon keresztül marketinginformációkat is lehet közölni az ügyfelekkel. Emellett egy mobiltárcát, ha az ügyfél elveszíti a mobiltelefonját, egyetlen helyen le lehet tiltani, majd újraaktiválni. Ezért nem szükséges minden egyes regisztrált plasztikot külön-külön letiltani.
 
A mobilszolgáltatóknál már most is számos érintésmentes kommunikációra képes mobiltelefon közül lehet választani, 2016-ra Magyarországon várhatóan 1,5 millió ilyen telefonnal rendelkeznek majd az emberek. 80 ezer banki terminálból már most 12 ezer alkalmas NFC-alapú kommunikációra, a mobiltárcás fizetést ezeknél lehet majd használni. Júniusban indul el a magyar mobiltárca tesztelése 3000 fő részvételével. A pilotban csak az OTP bank vesz részt, azonban jövőre a programhoz több magyar bank csatlakozását is várják a Mobiltárca Szövetségnél.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez