Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Kevesebben igényelnek lakáshitelt

2013. április 12., mfor.hu/SV
Címkék: hitel kamat hitelköltség THM PSZÁF forinthitel lakáshitel
Tavaly augusztus óta tart a jegybank a kamatcsökkentő ciklusa, melynek hatásaként fokozatosan mérséklődnek a banki hitelkamatok, mégis csökken a lakáscélú forinthitelek száma. Hiába a 10 százalék alatti átlagos kamat a lakáscélú hiteleknél, egyre kevesebb igénylésről árulkodik a statisztika.
Februárban a háztartások által felvett lakáscélú hitelek átlagos évesített kamata a csökkenő BUBOR és alapkamat ellenére a januári 9,36 százalékról 9,44 százalékra emelkedett, de ez még így is a 2012 előtti időszak jellemző kamatszintjével megegyező. Minden bizonnyal egyébként nem ez a minimális emelkedés volt a fő ok, de a háztartások a korábbinál ismét kevesebb hitelt igényeltek lakás célra, mindössze 7,7 milliárdnyit a januári 8,2 milliárd után. Ez lényegében a válságot közvetlenül követő időszaknak felel meg.



Előző hónapban még aut mutatták a számok, hogy hiába csökkennek a kamatok, a hitelköltség emelkedett, vagyis az egyéb, járulékos költségeket növelhették meg a bankok, vagy az alacsonyabb kamat ellenére is a hitelt igénylők a drágább termék felvételére jogosultak. Februárban ez már nem jellemző, mivel a felvett hitelek átlagos hitelköltsége stagnált januárhoz képest. Az akkori 10,5 százalék 10,49 százalékra mérséklődött, mint már kiderült, emelkedő átlagos kamat mellett.




A PSZÁF adatai alapján a banki és takarékpénztári termékek teljes hiteldíjmutatóiban bekövetkezett változások arra engednek következtetni, hogy a márciusi jegybanki statisztika újabb, akár jelentős kamatcsökkentést is közölhet. A nagyobb bankok ugyanis jelentősen mérsékelték a nem akciós, piaci kamatozású lakás célú és szabad felhasználású hitelek kamatát. Kiemelendő közülük is az OTP Bank, mely közel 1 százalékponttal csökkentett, és az Unicredit, mely 70 bázispontos mérséklést eszközölt. A Raiffeisen pedig a márciusban végrehajtott módosításnak köszönhetően az Unicredithez hasonlóan 10 százalék alatt kínálja a lakáscélú hiteltermékét, és egyedüliként a szabad felhasználásút is.



A takarékbankok körében azonban még mindig tartják magukat a magas kamatok - ők sokkal kisebb intenzitással igazodnak a jegybanki kamatvágásokhoz. Bár februárhoz képest most többen döntöttek kamatmérséklés mellett, könnyen találni 12, vagy akár 13 százalék THM-nél drágább hitelt is.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez