Keresés a tartalomban:
Energia +

Inverteres klímák a piacon

2013. április 24., vg.hu
Címkék: klíma inverter Panasonc
Kismértékű, 3-5 százalékos szállítói áremelésre kényszerültek a légkondicionáló berendezések gyártói, miután az Európai Unió január elsejétől szigorította az energiahatékonysági előírásokat, idén még csak a kis teljesítményű, legfeljebb 12 kilowatt hőteljesítményű készülékekre vonatkozóan.
Amint Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Magyarország kereskedelmi képviselője elmondta, tavaly még minden gyártó kínált úgynevezett "be-ki"rendszerű klímákat, amelyek mindig teljes energiafelhasználással üzemeltek és az előre beállított hőfok elérésekor kikapcsoltak.
 
Ebben az évben azonban ezeket már nem lehet importálni, csupán az energiatakarékos inverteres készülékek kaphatók, amelyek automatikusan csökkentik a teljesítményt, ha a lakás hőmérséklete elérte a kívánt szintet. Idén már nincs olyan importőr, amely D energiabesorlás alatti készüléket forgalmazna, tavaly azonban még G energiaosztályút is importáltak egyesvállalkozók. Az új előírásoknak megfelelően a legmagasabb, az "A"energiaosztály fölfelé terjeszkedik: ma már vannak A+++ energiahatékonyságú készülékek is. Az uniós szabályozás ugyanakkor 2018-ig még kétszer szigorodik, de már a mai kínálatban szereplő modellek jó része is kielégíti a csak öt év múlva életbe lépő előírásokat – mondja Bánhalmi Zoltán.

Uniós elvárások

A gyártóknak az elmúlt év végéig csak két hőmérsékleten kellett megadni az energiahatékonysági adatot: hűtés esetén 35 fokos, fűtéskor pedig 7 fokos külső hőmérséklethez kötötték. Ezzel szemben idén már hűtés esetén négy, fűtés üzemmódban pedig öt különféle külső hőmérsékleten kell bemérni a készülékeket és ezek átlaga a szezonális energiahatékonysági mutatószám.

A szállítói áremelést pedig az okozta, hogy az árakban érvényesültek az új kompresszorok és egyéb részegységek fejlesztési költségei. A világpiac számára csupán néhány nagy márka gyártja a klímaberendezések szívét, a kompresszort. A Panasonic például már több mint 200 milliónál tart. Ezeket aztán megvásárolhatják a kisebb gyártók is, igaz, nem a legújabb fejlesztéseket, hanem néhány éves modelleket. A kereslet ugyanakkor jó: az új modellek a némileg magasabb ár ellenére is jól fogynak. Az értékesített mennyiség nagyjából megegyezik a tavalyi első negyedévi adatokkal – mondta Bánhalmi Zoltán, hozzátéve ugyanakkor, hogy az első negyedévben inkább a projekt jellegű eladások (üzlethelyiségek, szállodák, irodák stb.) dominálnak.
 
A magánvásárlók – akik leginkább a 2,6 - 3,5 kilowattos split klímákat preferálják – mostanában kezdenek megjelenni a piacon. A kültéri egységgel és falra szerelhető beltérivel rendelkező split klímák aránya egyre nő, hiszen a mobilklímákat szinte csak nyáron, különösen a forró napokon veszik, amikor minden szerelő hetekre előre el van látva munkával.
 
Tavaly nagyon erős évet zárt a szakma, és úgy tudjuk, idén minden piaci szereplő örülne, ha elérnék az elmúlt évi teljesítményt. Ágazati becslések szerint az elmúlt évben 70-80 ezer készülék talált gazdára, aminek 45-50 százaléka származott a legnagyobb nevektől.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez