Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Csekkbefizetés - figyeljünk a befizetési határidőre!

2013. április 9., NFH
Címkék: energiaszámla csekk fizetési határidő energia szolgáltató
Egyre inkább általánossá válik az energia szolgáltatóknál az a gyakorlat, hogy a részszámlás fogyasztóknak egy borítékban több csekket is postáznak egyszerre. Az ügyfeleknek érdemes odafigyelni arra, hogy a csekkeket a rajtuk feltüntetett esedékesség szerinti sorrendben fizessék ki, mivel a befizetési sorrend felcserélése miatt könnyen szolgáltatás nélkül maradhatnak.

Célszerű minden alkalommal figyelmesen megnézni a befizetési csekken feltüntetett fizetési határidőt, és elsőként mindig a legkorábbi esedékességű számlát rendezzék.

A problémát az okozza, hogy a szolgáltatók többsége a fogyasztó befizetését nem a legrégebbi tartozásra, hanem arra a számlára számolja el, amelyet a fogyasztó aktuálisan befizetett.
 
Amennyiben tehát a fogyasztó kézhez kapja például a június, július és augusztus havi részszámláit, azonban elsőként nem a júniusban, hanem például az augusztusban, majd pedig a júliusban esedékes csekket rendezi, a júniusban esedékessé vált csekk meg nem fizetése miatt fizetési felszólítást, és a szolgáltató jelenlegi gyakorlatának megfelelően a hálózati elosztótól akár kikapcsolási értesítőt is kaphat.
 
A hatályos jogi szabályozás szerint a szolgáltatásból való kikapcsolásra az alapján kerülhet sor, hogy a fogyasztó a fizetési kötelezettségével a fizetési határidőtől számított 60 napot meghaladó késedelembe esik. A fenti példánál maradva tehát, amennyiben a fogyasztó a júniusi számlát az esedékességet követő 60. napig nem rendezi, akár a szolgáltatásból történő kikapcsolásra is sor kerülhet a fogyasztási helyen.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez