Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Hamis és illegális növényvédők

Kockázat a termelőnek és a fogyasztónak is

Címkék: illegális hamisított növényvédőszerGabonatermesztők ECPA
A hamisított és illegális növényvédő szerek mind Európában, mind pedig Magyarországon egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a természeti környezetre. Hazánkban illegális növényvédő szerek kerültek forgalomba, több hamis szállítmányt sikerült felderíteni – hangzott el a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tájékoztatóján.
Az érintett szervezetek kiemelten fontosnak tartják a nyomonkövethetőséget és az ellenőrzést, a szakmai együttműködést, valamint a termelők és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását. A hamisítások, a tisztességtelen piaci szereplők felderítésében részt vesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága is. Az együttműködésről Sárközi Alexandra bűnügyi szóvivő adott tájékoztatást.
 
Az Európai Növényvédőszer-gyártók Szövetsége (ECPA) felmérése szerint az európai piacon 5-7%-ra becsülhető a hamisított és illegális növényvédő szerek aránya, ami értékben 360-510 millió eurót jelent évente, és ez a mennyiség évről-évre nő.

A hamisított és illegális növényvédő szerek veszélyei

  • Az ismeretlen toxikus anyagok az élelmiszerláncba kerülve károsíthatják az ember egészségét.
  • Veszélyeztetik a mezőgazdaságban dolgozó felhasználókat, mert mérgező szennyeződéseket tartalmazhatnak.
  • Veszélyezteti a mezőgazdasági termény szermaradék-mentességét és így a termények értékesítését.
  • Ismeretlen toxikus összetevői ellenőrzés nélkül kerülhetnek ki a környezetbe, szennyezve a vizeket, a talajt és veszélyeztetve a hasznos élő szervezeteket.
  • A hamisított és illegális növényvédő szer használatakor szabadalom- és védjegysértés áll fenn.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a felderített illegális és hamisított növényvédő szerek évente az 55-60 milliárd forintosra becsült piac mintegy 2%-át (1,1-1,2 milliárd forintot) teszik ki – ezek azonban csak a felderített esetek. Ráadásul az illegálisan behozott és hamisított termékek mennyisége évről évre nő, ami egyre nagyobb kockázatot jelent a termelőknek és a fogyasztóknak is.
 
Az illegális és hamisított termékek tartalmazhatnak toxikus szennyeződéseket, amelyek károsak a környezetre, és a bizonytalan szermaradékokon keresztül a fogyasztókra is. A növényvédő szerek adalékai között lehet olyan anyag is, amelynek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását még nem vizsgálták. Több tétel bevizsgálása bebizonyította, hogy az illegális és hamisított szerek között az EU-ban betiltott anyagok is vannak. Sok ismeretlen összetételű anyag érkezik elsősorban Kínából, Indiából és más országokból Európába, ahol növényvédő szerré formálják és kétes kereskedelmi csatornákon keresztül forgalmazzák azokat.

Mikor legális egy növényvédő szer?

A növényvédő szerek és hatóanyagaik az egész világon, de különösen az EU-ban a legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak, speciális engedélyezési eljárás után kerülhetnek forgalomba és rendszeresen felülvizsgálják engedélyüket annak érdekében, hogy mindig megfeleljenek a legújabb tudományos ismereteknek.

Mit tehetnek a termelők?

Ellenőrzött helyről vásárolnak. Növényvédő szer csak engedéllyel rendelkező üzletben árusítható – piacon, mozgóárusnál, „kéz alatt”, csomagküldő szolgálaton keresztül nem.
 
Nem esnek kísértésbe feltűnően olcsó ajánlatoktól, és feltűnik nekik, ha nem kérik tőlük a vásárlási engedélyt vagy a növényorvosi vényt. (Érdemes megkérdezni a gazdabolti eladót, ki szállította neki a növényvédő szert.)
 
Gyanú esetén (hatástalanság, stb.) növényvédő szakmérnök tanácsát kérik, és egyúttal bejelentik az esetet az illetékes növényvédelmi hatóságnál.
 
További információk :www.gabonatermesztok.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez