Élelmiszer
	        	
	        
	        
            Szigorúan vizsgálják a japán élelmiszereket
            
            
            	
           			2011. április 11.
           			
            	
            
      		
	         
	         	
	         
	      	 
	         
	            Az Európai Bizottság a napokban a korábbinál is szigorúbban szabályozta japán élelmiszerek és állati tápok bevitelét az Unió országaiba. 
	         
	      
	      
	      
          
          
	      
	         
	         
	         
   
   
      A sugárterhelésnél az 1986-os csernobili szerencsétlenség után hozott uniós előírásokat, illetve a japán sugár-szennyezettségi határértékeket veszik alapul – de mindkét vonatkozásban a legalacsonyabb értékeket. Ez azt jelenti, hogy csak a korábbiaknál alacsonyabb jód-, cézium- és plutónium értékek lesznek elfogadhatók. Japán élelmiszerek csak néhány helyen, előzetes bejelentés, majd beható vizsgálat után juthatnak be az EU területére. Ezt követően a tagállamokban további, ellenőrző vizsgálatokra kerülhet sor, s ezek eredményét Brüsszel összesíti. Különösen szigorú szabályok vonatkoznak a halakra: a kontroll minden, a sugárzás által érintett területről származó szállítmányra vonatkozik, függetlenül attól, hol halászták azt ki.