Keresés a tartalomban:
Jog

Országos hálózat a pénzügyi fogyasztóvédelemben

Összefogtak a civilek a hatósággal

2011. április 6.
Címkék: fogyasztóvédelem pénzügyi tanácsadás PSZÁF panaszbeadvány panasz tanácsadó iroda
Április 1-től nyolc vidéki nagyvárosban – Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Szeged, Székesfehérvár, Zalaegerszeg – a fogyasztók számára ingyenesen elérhető pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák nyíltak. Az új kirendeltségek révén a pénzügyi fogyasztóvédelem országos hálózattá szélesedett Magyarországon – jelentette be Szász Károly, a PSZÁF elnöke a debreceni és egri irodák megnyitójával kapcsolatban tartott sajtóbeszélgetésen.
A tanácsadó irodahálózatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) anyagi és szakmai támogatásával – a bírságbevételeinek hasznosítására kiírt pályázata révén – a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME), az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesületének konzorciuma működteti. Ez civil és hatósági összefogást jelent a fogyasztóvédelem érdekében. A mostani „próbaév” után, sikeres működés esetén a tanácsadó irodák száma kétszámjegyűvé nőhet szerte az országban.
 
A hálózat célja, hogy a független és szakszerű pénzügyi tanácsadás ne csak Budapesten, a PSZÁF ügyfélszolgálatán valósuljon meg, a helyben megoldható panaszokat vidéken orvosolják. Legyenek helyi központok az ország minden régiójában a pénzügyi kérdésekben való megbízható tájékoztatásra, s a fogyasztói jogérvényesítés támogatására.
 
Az irodákban a fogyasztó jogász és közgazdász szakemberektől kaphat felvilágosítást pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseire, illetve arra, hogy vitás kérdésekben sérelmét melyik intézmény tudja a leggyorsabban, leghatékonyabban orvosolni (a pénzügyi szolgáltató, hatósági ügyekben a PSZÁF, illetve egyedi szerződéses jogvitákban a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), esetleg bíróság). A fogyasztó az irodákban életviteli tanácsadást is kaphat anyagi helyzetének kezelésére, illetve konkrét segítséget abban, hogy a pénzügyi szolgáltatóhoz benyújtandó panaszbeadványait szakszerűen, formailag is helyesen töltse ki.
 
A fogyasztó így valóban az arra legmegfelelőbb helyen találhat jogorvoslatot problémáira, a PSZÁF pedig információt kap az ország különböző régióinak fogyasztói problémáiról. Mindez ügyintézési támogatást ad a PSZÁF-nak és a PBT-nek, és erősíti a PSZÁF és a civil szervezetek közti együttműködési lehetőségeket.
 
A tanácsadó irodák listája, valamint az on-line ügyfélszolgálat elérhető a www.penzugyifogyaszto.hu/ honlapon.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez