Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Tévhitek a light üdítőkkel kapcsolatban

2011. április 19.
Címkék: light üdítő cukorbetegség kávé édesítőszer diabétesz
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem növelik a cukorbetegség kockázatát a diétás üdítők és más, mesterséges édesítőszerrel készült italok - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.
A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a cukrozott italok diétásakkal való helyettesítése egészséges alternatívát jelent.
 
Frank Hu és munkatársai 40 ezer férfi 1986 és 2006 közötti követéses vizsgálatának adatait elemezték. A két évtized során a résztvevők rendszeresen töltöttek ki kérdőíveket egészségi állapotukról és étrendjükről. Utóbbi azt is tartalmazta, hogy milyen édesítőszert tartalmaztak italaik, és milyen mennyiségben fogyasztották azokat.
 
A tanulmány folyamán a követésbe bevont férfiak 7 százalékánál alakult ki diabétesz. Azok a férfiak, akik naponta ittak cukrozott üdítőt, 16 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az összefüggést elsősorban a szénsavas cukrozott italokra találták érvényesnek, a cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztók embereknél nem találták emelkedettnek a diabétesz kockázatát.
 
A napi rendszerességgel fogyasztott - akár koffeinmentes - kávé esetében is kisebb volt a cukorbetegség valószínűsége, vélhetően a kávé antioxidáns- és ásványianyag-tartalma miatt.
 
Forrás: hazipatika.com

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez