Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Húsvéti tanácsok

2011. április 5.
Címkék: húsvét sonka tojás pác élelmiszer jelölés pác minőség-megőrzési idő
Közeleg a Húsvét, lassan mindenki elkezdi beszerezni a hozzávalókat: sonkát, tojást, édességeket. Érdemes néhány dologra odafigyelni a vásárláskor, illetve az élelmiszerek elkészítésekor.

Sonka

Mire kell figyelni vásárláskor:

  • Jó, ha ott vásároljuk, ahol egyébként is vásárolunk húsféléket.
  • Ha az önkiszolgáló bolt polcáról emeljük le a terméket, olvassuk el a címkéjét! Az összetevők listájából kiderül, hogy milyen húsból készült, gyorspácolással vagy hagyományosan. Ha túl sok összetevőt sorolnak fel, éljünk a gyanúval, hogy nem igazi sonkát tartunk a kezünkben.
  • Próbáljuk összenyomni, ha könnyedén összenyomható, valószínű, hogy sok páclé van a termékben, tehát vizet is vásárolunk, nem csak sonkát.
  • Otthon célszerű elvégezni egy „tűpróbát”: egy tiszta kötőtűt beleszúrunk a termékbe, a tűt megszagoljuk, s ha nem kellemes az illata (esetleg szaga van), vigyük vissza a boltba és kérjünk cserét.
  • A főtt, füstölt terméket nem szabad megfőzni.
  • Ellenőrizzük a minőség-megőrzési időt, mert a gyorspácolással készült termékek korlátozott ideig tarthatók el.

Eredetileg sertés combból sózással, füstöléssel, érleléssel készült. A sózás (a sonka méretétől függően) 2-3, esetleg 4 hétig is tartott. Az érlelés 3 hónaptól, akár 6 hónapig is tarthat, sőt, a pármai jellegű sonkákat több évig is érlelik.
Ma már a sózás gyakran pác-sóval (nátrium-nitrit, E250, nátrium-nitrát, E251, konyhasó keveréke) történik, ezzel csökkenthető a húsmérgezés kockázata, de a sózás, érlelés időtartama nem rövidül.

Az idő rövidítése a gyorspácolással lehetséges, a pác-sót vízben oldják, majd befecskendezik a pácolandó húsba, ezzel gyorsítva a só bejutását a terméke belsejébe. Majd megfüstölik, és szinte máris mehet a boltok polcaira.

Ma már nem feltétlenül sonka a sonka: készül lapockából, csülökhúsból, tarjából, baromfiból húskészítmény. A szabály az, hogy ha nem sertéshúsból készül a termék, akkor az állat fajtáját rá kell írni a termékre, valamint az előkészítés módjára is utalni kell (például darabolt, kötözött). Az a helyes, ha az is szerepel a jelölések között, hogy az állat melyik részéből készült.
Hogyan főzzük meg a nyers sonkát:

A sonkát mérjük le. Egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe, amit főzés előtt öntsünk le róla, és friss hideg vízzel öntsük fel, úgy, hogy ellepje. Nem szabad nagy lángon főzni, csak gyöngyözni kell a víznek. Forrástól számítva, annyi órát főzzük, ahány kg a sonka. Ha megfőtt, ne öntsük le a vizet, hanem a lében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki. Ha kihűlt, tegyük zárható műanyag dobozba vagy csomagoljuk műanyag fóliába, és így tegyük a hűtőszekrénybe.

A főzőlevet hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatjuk, később felhasználhatjuk bab vagy lencse főzéséhez, kellemes ízt ad a főzeléknek, levesnek.

Tojás

Lehetőleg friss tojást vásároljunk és megbízható helyen, hiszen nem azonnal fogyasztjuk el. Otthon le is ellenőrizhetjük, hogy elég friss-e. Helyezzük a tojásokat egy hideg vízzel teli edénybe, ha lesüllyednek, akkor frissek. Ha felúsznak a víz tetejére, az még nem jelenti azt, hogy romlottak, csupán nagyobb a légzsák bennük, nem teljesen frissek.
 
A tojásokat csak közvetlenül a főzés előtt szabad megmosni, a mosás főként a festésre szánt tojásoknál fontos, hogy festék egyenletesen tapadjon a héjra. Hideg vízbe helyezzük a tojásokat, így kisebb az esély arra, hogy megreped. Forrástól számított legalább tíz percig főzzük.
 
Nem festésre szánt tojásokat a sonkával együtt főzhetjük, kellemes ízt kapnak.

Csoki tojás, csoki nyúl

Azt tanácsoljuk, hogy inkább kisebb figurát vásároljanak, de olyat, ami valóban csokoládéból készült. A kereskedők hajlamosak rá, hogy a polcra „csoki” figurát írnak, de a címke elárulja, hogy miből készült a termék. Ha az van ráírva, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé nyúl/tojás, akkor az valóban csokiból van. Ha tejbevonó vagy étbevonó szerepel, akkor az nem igazi csoki. Piacokon az is előfordulhat, hogy nagyon olcsón az előző évről megmaradt figurákat árulják!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez