Keresés a tartalomban:
Jog

Akció a túl hangos reklámok ellen

2012. április 20., Médiainfo
Címkék: méda reklám TV Médiatanács műsorfigyelő
A Médiatanács hatósági eljárásokat indít öt tévécsatorna reklámhangerőt kezelő gyakorlata miatt.Egy októberi vizsgálat szerint a Duna Tv, az M1, az M2 az RTL Klub és a TV2 egyaránt megsértette a vonatkozó előírásokat.
A Médiatanáccsal együttműködő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műsorfigyelő osztálya több hónapos türelmi idő után ősztől havi rendszerességgel ellenőrzi a tavalytól hatályos médiatörvény rendelkezését, amely kimondja: a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél.
 
Az októberre vonatkozó vizsgálat szerint a Duna Tv, az M1, az M2, az RTL Klub és a Tv2 egyaránt megsértette a reklámhangerőre vonatkozó előírásokat. Az ellenőrzés során a Duna Tv-n 27 alkalommal, az MTV csatornáin 6 alkalommal, az RTL Klubon tízszer, a TV2-n ötször tapasztaltak túl hangos reklámot.
 
A visszaeső médiaszolgáltatók a szankciók meghatározásánál már pénzbírságra is számíthatnak. A szeptemberi vizsgálat nyomán ugyanis négy televízió már részesült figyelmeztetésben: a Duna TV, az M1 az RTL Klub és a 4-es csatorna.
 
A vizsgálatokban havi három-három napot ellenőriznek egy speciális számítógépes alkalmazással. A vizsgálatban állandó résztvevők a közszolgálati csatornák és az országos kereskedelmi adók, valamint hónapról hónapra további televíziók is bekerülnek szúrópróbaszerűen.
 
Figyelemreméltó, hogy a hatóság ügyfélszolgálatára is folyamatosan érkeznek a túl hangos reklámokat kifogásoló panaszok: tavaly január óta 125 bejelentést tettek emiatt, a legtöbben az RTL Klubra panaszkodnak. A Médiatanács a hatósági eljárások során mérlegeli a lehetséges szankciókat, amelyek a figyelmeztetéstől a pénzbírság kiszabásáig terjedhetnek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez