Keresés a tartalomban:
Jog

Kártyás árammérők - segítség a fogyasztóknak

2012. április 18., hvg.hu/Kosár
Címkék: mérőóra kártyás árammérő közüzemi tartozás
Előre fizetős, kártyás árammérő órákról szóló törvénymódosító javaslat került a parlament elé. A javaslat indoklása szerint a módosítás elfogadása esetén számlatartozást felhalmozó ügyfelek lecserélhetnék hagyományos villanyórájukat előre fizetősre.
Az átszerelést a szolgáltató és a fogyasztó egyaránt kezdeményezheti, ennek azonban feltételei vannak. Előbbi esetben a fogyasztó 60 napot meghaladó tartozással rendelkezik, a fizetési haladékról vagy részletfizetésről való egyeztetés nem vezetett eredményre, és a szolgáltató a tartozásról legalább kétszer írásban értesítette a fogyasztót. A szolgáltató kezdeményezésére történő csere során a mérőhely átalakítási költsége az elosztót, a feltöltési rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó költségek a villamos energia-szolgáltatót terhelik.
 
A fogyasztó csak abban az esetben kérheti a kártyás mérőóra felszerelését, ha minden tartozását rendezi, ekkor azonban a felszerelés és üzembe helyezés minden költségét is neki kell állnia.

A felszereléssel egy időben a szolgáltatónak és a fogyasztónak meg kell egyeznie a lejárt tartozás kiegyenlítéséről. Ha másképp nem kéri, ezt az összeget nem vonhatják le a feltöltésre befizetett összegből. A részletfizetés nem lehet rövidebb 10-12 hónapnál, attól függően, hogy mekkora a tartozás.
 
Viszont ha késik a részletfizetés, akkor a feltöltésre adott pénzből is levonhatják, külön engedély nélkül. Ez – a tartozás mértékétől függően – a befizetett összeg 25-50 százaléka lehet.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez