Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.
A kutatók több mint 2 ezer embert kértek meg Nagy-Britanniában, hogy becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. Miközben a szénsavas üdítőkben lévő cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsből készült dzsúz és smoothie cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Pedig az utóbbi italok energiatartalma is nagy, amivel nincs mindenki tisztában.
A kérdőívben arra is rákérdeztek, hogy a válaszadó naponta mennyi kalóriát vesz magához saját becslése szerint alkoholmentes italokból. Átlagosan napi 450 kalória adódott, ám mint kiderült, a résztvevők nem voltak tudatában az általuk elfogyasztott innivalók energiatartalmának.
Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban és a smoothieban lévő cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Kirívó példaként egy gránátalmalé esetében az alulbecslés közel 18 teáskanálnyi cukrot jelentett. Nem meglepő ezek után, hogy amikor étrendjük kalóriatartalmáról kérdezték a résztvevőket, abba bele sem számolták az üdítőitallal bevitt energiát.
A kutatásvezető arra figyelmeztet a BBC hírportáljának adott interjúban (
www.bbc.co.uk), hogy amit iszunk, az ugyanúgy árthat, mint amit eszünk. Érdemes megismernünk elfogyasztott italaink összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet.