Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kidobott élelmiszer: kidobott pénz

2012. április 4., Élelmiszerbank/Kosár
Címkék: kidobott élelmiszer megtakarítás Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna lakossági élelmiszer hulladék keletkezik. A kidobott élelmiszer komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezőinek számát is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kampányt hirdetett a témában.
Világviszonylatban majdnem másfél milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe évente, miközben naponta 25 ezer ember hal éhen. Az el nem fogyasztott élelmiszerrel együtt pedig veszendőbe megy mindaz az energia, víz és munka is, ami a megtermeléséhez kellett.

Míg a világ szegényebb országainak lakói az élelmiszer- és vízhiánytól szenvednek, a fejlett országokban az élelmiszer- pazarlás jelent problémát. Ha a fejlett országokban kidobott élelmiszer eljuthatna azokhoz, akik nem ehetnek eleget, a felesleges mennyiség többszörösen fedezné szükségleteiket. Az élelmiszerek kidobása azonban tovább súlyosbítja a meglevő problémákat: jelentős anyagi veszteséget jelent mindenkinek, tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és fokozza a környezeti ártalmakat.

Több tízezer forint megtakarítást jelenthet

A Magyar Élelmiszerbank felismerve a Magyarországon is egyre súlyosabban jelentkező problémát – tájékoztató kampányt és szemléletformáló programot indított a pazarlás megszüntetése érdekében.

Bár itthon a kidobott élelmiszerre költött pénz nem éri el például a Nagy-Britanniában háztartásonként évente 150-250.000 Ft-ra becsült összeget, éves szinten itthon is akár több tízezer forintot lehetne megtakarítani az élelmiszerek tudatosabb vásárlásával és felhasználásával.

Az „Esélyt az ételnek” akció célja az élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése. A www.eselytazetelnek.hu weboldalon az élelmiszer-pazarlás okairól és következményeiről, illetve a kidobott ételmennyiség csökkentésének módjáról találhatunk információt.



Az Élelmiszerbank együttműködik a legnagyobb magyarországi élelmiszergyártó és –forgalmazó vállalatokkal, összegyűjti a valamilyen okból (például csomagolási, esztétikai hiba) kereskedelmi forgalomba nem kerülő élelmiszert, és civil szervezeteken és önkormányzati partnerein keresztül eljuttatja azokat a rászorulókhoz.
 
További információ:
 
elelmiszerbank.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez