Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Gyerekszáj: milyen a szülők magaviselete a kocsiban?

2012. április 29., Kosár-összeállítás
Címkék: autó forgalom telefonálás vezetés vezetési stílus szülők gyerekek
Egy németországi felmérés eredményei szerint a szülők gyakran hangoskodnak és dühöngenek (75%), kiabálnak (54%) és veszekednek (41%) gyerekeik szeme láttára az autóban ülve. 20 százalékuk a telefonját is használja vezetés közben. 45 százalékuk pedig nem mindig csak a vezetésre koncentrál.
A Continental gumigyártó fizette azt a vizsgálatot, amely több tanulsággal is szolgál az Európában jellemző vezetési stílusról, s a szülői mintákról. Nem vitás, hogy ha a hazai helyzetről is készülne hasonló tanulmány, még több kritikus megjegyzést kellene „bezsebelniük” a szülőknek, hiszen a közlekedési normál nálunk alacsonyabb szintű, mint az európai átlag.
 
De térjünk a lényegre: hogyan látják szüleiket a gyerekek? Nos, a szülők a kocsiban gyakran hangoskodnak és dühöngenek (75%), kiabálnak (54%) és veszekednek (41%) gyerekeik szeme láttára az autóban ülve. 20 százalékuk a telefonját is használja vezetés közben. 45 százalékuk pedig nem mindig csak a vezetésre koncentrál. A megkérdezett gyerekek ezzel együtt mégis elégedettek szüleik vezetési stílusával (98%), és biztonságban érzik magukat az utakon (94%). Ezek a legfontosabb eredményei az 500, 4 és 16 év közötti gyermek megkérdezésével végzett kutatásnak, amelyet a OnePoll piackutató és az Alsó-Szászországi Közlekedésbiztonsági Alapítvány végzett el.

Apuka gyorsabb, mégis jobban vezet…

Az eredmények betekintést nyújtanak az apukák és anyukák vezetési stílusa közötti különbségbe is gyerekeik nézőpontjából. Bár a megkérdezett gyerekek többsége (73%) elismerte, hogy édesapja általában gyorsabban vezet, és több mint harmaduk szerint (37%) apjuk vezetési stílusa egyenesen agresszív, összességében mégis az apukák vezetésével elégedettebbek (49%).
 
Ha a német gyerekeknek érdemjegyeket kellene adniuk szüleik vezetési szokásaira, az értékelés sokszínű lenne. Jó jegy járna a vezetési stílusra és a közös utak számát illetően. A megkérdezettek 98%-a mondta, hogy szereti szülei vezetési stílusát. 49% szerint szülei jobban vezetnek, mint a többi sofőr. Ugyanakkor tízből egy gyerek néha szégyelli magát szülei vezetés szokásai miatt, 17% pedig bevallotta, hogy ijedt már meg életében attól, ahogy az „ősök” vezettek. Csak 8% számolt be zaklatottságról, 2%-uk pedig már félt vagy megrémült a família autójában.
 
Hogy szóba hozzák-e a vezetést szüleik előtt, az a bizalomtól függ. A megkérdezett gyerekek 92 százaléka azt mondta, nem fél megmondani, hogy nem szereti, ahogy vezetnek, 54% már meg is tette ezt a Continental megbízásából készült felmérés eredményei szerint.

Nem ritka a civakodás!

A válaszokból az is kiderül, hogy a gyerekeket nem hagyja hidegen a volán mögötti hangoskodás, civakodás, kiabálás, veszekedés. Közülük sokan nyugtalanok (22%), mérgesek (10%) lesznek, esetleg szégyenkezni (9%) vagy félni (5%) kezdenek ilyenkor. Bár a megkérdezett gyerekek 35 százaléka azt állítja, csak nevet szülei vitatkozásán, minden ötödik gyerek viszont figyelmeztette őket, és szólt, hogy álljanak meg. A gyerekek abban az esetben is előszeretettel beavatkoznak a hátsó ülésről, ha a szülők túl gyorsan mennek: több mint harmaduk egyszerűen megkéri a szülőt, hogy menjen lassabban, minden tízedik viszont ösztökélte már a sofőrt a nagyobb tempóra is.
 
Az autóban elhangzó szavaik mellett a szülők koncentrációja is gyakran ad okot aggodalomra. A felmérés megállapította, hogy majdnem minden ötödik szülő vagy felvigyázó használja telefonját vezetés közben gyerek jelenlétében is. A gyerekek 45 százaléka szerint szüleik néha egyszerűen nem figyelnek oda vezetés közben.
 
„Szüleid közül általában ki vezet gyorsabban? Ki erőszakosabb a volánnál, ki kiabál többet?” – „Apa!” A kutatás eredményei sok előítéletet megerősíteni látszanak. A válaszoló gyerekek 73 százaléka szerint édesapja gyorsabban vezet, mint édesanyja.

Ki padkázik többet, anya vagy apa?

Bár 46 százalékuk szerint szüleik nem agresszív sofőrök, 38% szerint apjuk erőszakosabb a volánnál, mint anyjuk (12%). Az egyértelmű – a 13 százalékos különbségből kiderül –, hogy az apák gyakrabban kiabálnak (33%). Ám a gyerekek többsége (49%) mégis édesapja vezetési stílusát szereti jobban, 39% húz az édesanya felé, 12%-nak pedig nincs kedvence. Így nem is meglepetés, hogy általában az apuka vezet, amikor mindkét szülő az autóban ül. Számokban kifejezve a megkérdezettek 69%-ánál az apáé a volán a családi autózásokon és csak 16%-nál az anyáé.
 
Ez azonban nem egyenlő az utazások számával, a gyerekek nagy részét (52%) ugyanis anyjuk viszi a különórákra. Öt apából mindössze egy vállalkozik az ilyen típusú fuvarokra. Iskolába a gyerekek 38 százalékát az anyja, 16 százalékát az apja viszi (9%-nál egyenlő arányban fordul elő a két szülő; 36 százalékban nem a szülők viszik a suliba a kicsit).
 
A gyerekek összességében mégis az édesanyjukat tartják kevésbé gyakorlott vezetőnek. A megkérdezettek 42 százaléka szerint édesanyja nagyobb valószínűséggel padkázza meg a felnit parkolás közben, mint az édesapja (19%), 39 százalékuk szerint azonban egyik szülőjük sem hajlamos ilyesmire.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez