Keresés a tartalomban:
Életmód

Szemünk világa

Kontaktlencse vagy szemüveg?

2010. október 12.
Címkék: szemüveg rövidlátás lézer kontaktlencse rövidlátás
Hazánk lakosságának tíz százaléka rövid-, fele távollátó. Az optikai eszközöket árusító üzletek egyre több és vonzóbb akcióval csábítják őket a még modernebb, még trendibb szemüveg vagy kontaktlencse megvásárlására. A szem fénytörő képességének zavarai komfortérzetünket mindaddig rontják, amíg meg nem találjuk az életvitelünknek leginkább megfelelő megoldást, legyen szó kontaktlencséről vagy szemüvegről, illetve az igen drága lézeres szemműtétről. Cikkünk sorra veszi a lehetőségeket.

Akinél már diagnosztizálta a szakorvos, hogy látásával probléma van, általában a szemüveget és kontaktlencsét árusító kisebb vagy nagyobb optikába megy, és szakember segítségével vásárol. Mindkét optikai eszköznek vannak előnyei és hátrányai, de akad, aki ezek kombinációjával éri el a tökéletes komfortérzést, például úgy, hogy a sportoláshoz vagy szórakozáskor kontaktlencsére cseréli szemüvegét.

Milyen lehetőségeink vannak?

A látást segítő szemészeti eszközök fejlesztése gyors ütemben halad, s ezzel talán leginkább azok szembesülnek, akik már évek óta használói ezeknek. A szemüvegeknél ez abban nyilvánul meg, hogy a keretek egyre könnyebbek, kevésbé sérülékenyek, nem beszélve a lencsékről, melyek magas dioptriánál is lehetnek vékonyak, netán fényre sötétedhetnek. A kontaktlencsénél is komoly a haladás: egyre jobban érvényesül a bio-kompatibilitás, azaz a lencsék összetétele és szerkezete mind inkább a szem természetes közegéhez igazodik és jó oxigénáteresztő képességű.

A kontaktlencse

Kontaktlencsét világszerte mintegy 120 millióan hordanak, döntően a látás élessé tétele miatt, de gyártanak színezett, a szem színét megváltoztató lencséket is, elsősorban kozmetikai célokra (pl.: modellfotózáskor). Kontaktlencsét viselni életforma, hiszen a láthatatlan segítség sok figyelmet követel mind a viselést, mind pedig a tárolást illetően. Cserébe megkapjuk azt a szabadságot, amit a szemüvegesek nem: „hibánkat” feledve, sasszemmel élhetünk. A lencsék számos fajtája létezik, kezdve attól, hogy mennyi időnként akarjuk cserélni (az egyszer használatostól az évesig), odáig, hogy milyen munkát végzünk (keményebb vagy lágy lencse) – ezek mellett természetesen az ár is meghatározó tényező. Előfordulhat, hogy a szem nem bírja elviselni a lencsét és allergiás reakciót generál, ekkor érdemesebb a szemüvegek között körülnézni.

A szemüveg


Törzsvásárlói programok

Ha már mindenképpen költeni kell szemünk egészségére, érdemes lehet egy széles választékú, törzsvásárlói programos bolthálózat kiválasztása. A két legismertebb hazai lánc a Vision Express és az Ofotért, melyek állandó és időszakos kedvezményekkel igyekeznek a vásárlók kedvében járni. Törzsvásárlóként extra ajánlatokat kaphatunk, de olyan ingyenes szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például a szemvizsgálat. Előny még, hogy ha el is költözünk, a hálózati nyilvántartásban megtalálhatóak adataink, szemvizsgálataink eredményei, így adott esetben gyorsan orvosolható problémánk.


Míg a régi SZTK-szemüvegek és a szódásüvegnek csúfolt vastag lencsék korában nem nyújtott nagy esztétikai élményt, ha valaki szemüveges volt, addig ma már vannak, akik hibátlan látásuk ellenére is készíttetnek maguknak szemüveget divatból. Mert mára nemcsak a ruha, hanem a szemüveg is öltöztet, köszönhetően a számtalan stílusú keretnek és lencsének. A színes, fiatalos műanyag kerettől az üzleties vagy éppen sportos titán keretig minden alkalomra, célra van megoldás. A lényeg, hogy illeszkedjen arcunk formájához és a látás is zavartalan legyen vele. A dioptria mértékétől függően a műanyag és üveg lencsék több fajtája közül választhatunk simát vagy vékonyítottat (ez utóbbitól nem lesz szódásüveg szemüvegünk), extraként különféle bevonatokkal (tükröződésmentes felület, fényre sötétedő, vízlepergető hatás, monitorszűrő réteg stb.).
 
Nagy előny, hogy az elkészítés után, ha a dioptria nem változik és vigyázunk szemüvegünkre, akkor akár évekig nem kell újat venni. Ebben az esetben ára a kontaktlencséénél kedvezőbb, mivel egy jobb minőségű, márkás szemüveg körülbelül egy-két évnyi kontaktlencse „adagnak” felel meg.
 
Hátránya, hogy sütés-főzés közben vagy téli napokon az utcáról betérve párásodik, leeshet vagy ráülhetünk, de sportolni sem igazán ajánlott a balesetveszély miatt.

A lézeres szemműtét

Végső megoldás lehet a lézeres szemműtét azoknak, akiknek már elegük van abból, hogy esténként csak segítséggel tudnak tévézni vagy olyan sportot űznek (pl.: evezés), amelynél sem a kontaktlencse, sem a szemüveg nem megfelelő, de az is lehet, hogy munkájuk követeli meg az éleslátást (például pilóták). Ők azok, akik az első hallásra méregdrágának és bizarrnak tűnő lézeres beavatkozást választják.
 
Ha papírra vetjük a költségeket, akkor azt vesszük észre, hogy a kezelés néhány év alatt megtérül, ráadásul sokszor részletfizetésre is van mód (nem beszélve az esetleges egészségpénztári kedvezményekről). A fájdalommentes és gyors lézeres kezelés PRK eljárással körülbelül 3 napos pihentetési időszakot igényel, s ára 130 ezer Ft/szem körüli, míg a legmodernebb eljárás (IntraLASIK) már teljes fájdalommentességet ígér a műtétet követő, egyébként érzékenyebb, akár fájdalmakkal is járó regenerálódási időszakra is. Ennek ára 230 ezer forint szemenként. Nem árt tudni, hogy előzetes alkalmassági vizsgálathoz kötött a műtét, mivel nem mindenkinél alkalmazható.

Online vásárlás bátrabbaknak

Azok, akik már kellően rutinosak kontaktlencse-ügyekben és rendszeresen járnak szemvizsgálatra, a bolti árnál kedvezőbben vásárolhatnak az internetes optikai áruházakban. Több népszerű oldal is működik (pl. www.lens.hu, www.elencse.hu), melyek állandó akciókkal teszik még vonzóbbá magukat. Ezekről hírlevelekből is tájékozódhatunk.
 
Az internetes vásárlásra vonatkozó elállási jogunkkal ezekben az esetekben is élhetünk, vagyis a megrendelt áru kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól, s visszakérhetjük a termék árát. Ekkor azonban nekünk kell gondoskodni az áru visszaküldéséről.
 
Érdemes még az online aukciós portálokon is körülnézni, ahol számos új és alig használt optikai eszköz közül – leginkább szemüvegkeretekből – választhatunk. Mindenképpen ajánlott csakis olyan partnerrel üzletelni, aki megtekintési, kipróbálási garanciát ad, azaz, ha a vásárlást követő személyes találkozás alkalmával mégsem választjuk a terméket, minden következmény nélkül elállhatunk a vásárlástól. És miután szemüvegről van szó, célszerű azt felpróbálni, hiszen nem biztos, hogy ami tetszik, az jól is áll, vagy megfelelően illeszkedik arcunkhoz. Ez a módszer leginkább azoknak ajánlott, akik jó minőségű, márkás keretre vágynak, de mégis csak a bolti ár töredékét szánják rá.

Minőség, akár kedvező áron


Szemüveget vagy kontaktlencsét viselni a rendszeresen szemvizsgálat kötelezettségével jár. Emellett lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb minőségre kell törekedni, aminek bizony ára van, de egészségünk érdekében megéri a befektetés. Nem ajánlott a hipermarketekben, drogériákban kapható pár száz forintos dioptriás szemüvegeket megvásárolni, hiszen attól még, hogy úgy érezzük, jól látunk vele, nem biztos, hogy az a szemünknek valóban megfelelő. Csak szakember által jóváhagyott szemüveget szabad használni.
 
Érdemes figyelni az akciókat, és egy éppen nekünk megfelelő ajánlat idejére időzíteni a vásárlást, mert így akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk. A kiválasztott üzlet egyéb – például nyugdíjas-, diák- vagy önkéntes egészségpénztári – kedvezményeiről is kérjünk információkat. Ezen kívül akár üdülési csekkel vagy utalvánnyal is fizethetünk. A képernyő előtti munkavégzést egészségügyi rendelet (3/2002. (VIII. 30.) ESzCsM) szabályozza, melynek értelmében azon munkavállalók, akik munkájuk miatt legalább négy órát töltenek monitor előtt, szemüveget igényelhetnek, melyet a munkáltató fizet meg. A részletekről tájékoztatást kell kérni a munkáltatónál.

Kontaktlencse és szemüveg: pro és kontra
         
  Előny Hátrány Egyéb szükséges eszközök  Árak
Szemüveg "öltöztet" nem mindenkinek áll jól szemüvegtartó tok Komplett szemüveg (keret+lencse): 7.000 Ft-tól  (Ofotért Takarékos Kollekció)  - "csillagos ég" (átlagosan kb. 50-60 ezer Ft)
kontaktlencse-allergia vagy illesztési probléma esetén megoldás lehet sportoláshoz általában alkalmatlan tisztító kendő  
viszonylag olcsó zavarhatja a látóteret pótszemüveg  
egyszerűbb tárolási, viselési feltételek bepárásodik    
tartós, akár évekig is hordható napszemüveggel egyeztetést kíván    
Kontaktlencse "láthatatlan"  könnyen elszakadhat kontaktlencse-tároló dobozka Kontaktlencse+ápoló folyadék: üzletben kb. 10.000 Ft/doboz* internetes rendeléssel kb. 6.400 Ft/doboz* + ápoló folyadék kb. 2.000 Ft/flakon Évente: kb. 38.000-52.000 Ft
a legtöbb sporthoz kiváló fertőzésveszély ápoló folyadék  
feledteti a szem problémáját nagyfokú odafigyelést igényel mind a tárolás, mind a hordás pótlencse vagy pótszemüveg  
  gyakran cserélni kell (pl. havi lencsénél)    
    hosszú távon drága    
         
         
* 3 havi adag Bausch&Lomb Purevision típusú kontaktlencse    

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez