Keresés a tartalomban:
Életmód

Biztonságosak-e a gyerekjátékok?

A Stiftung Warentest változtatásokat sürget

2010. december 12.
Címkék: játék gyermek fogyasztóvédelem veszélyes anyag biztonság rákkeltő festék
A piackutatások szerint a karácsonyi vásárláskor a leginkább keresett termékek a gyerekjátékok. A Stiftnug Warentest német fogyasztói tesztmagazin hároméves kor alatti gyerekjátékokat tesztelve katasztrofális eredményekre jutott: a játékok nyolcvan százaléka jelentett veszélyt a kisgyerekekre. Nem mindegy mit és hol vásárolunk.

Szakértők szerint jó játék az, amelyik fejleszti a mozgást, a mozgáskoordinációt, a készséget és a kreativitást, továbbá könnyen tisztítható. Bár azok a hároméves kor alatt ajánlott játékok, amelyeket a német magazin tesztelt ezeknek a feltételeknek megfeleltek, az elismert fogyasztói-fogyasztóvédelmi újság mégis siralmas összetevőkre bukkant: beszippantható apró alkatrészekre, veszélyes vegyi anyagokra és rákkeltő festékekre.
 
2009-ben a német játékgyártók értékesítése öt százalékkal nőtt, bevételük ebben az évben elérte a 2,3 milliárd eurót, ám ugyanebben az évben a veszélyes anyagokra és termékekre vonatkozó európai gyorsriasztó rendszer, a Rapex a legtöbb bejelentést játékokkal kapcsolatban kapta. Tavaly 470 veszélyes játékot fedeztek fel.

A TÜV és a lángra lobbanó majom esete

A Stiftung Warentest (SW) kimondottan három év alatti gyermekek számára ajánlott játékokat tesztelt. Négy különböző típusú játékcsoportot vizsgáltak: játék babákat, plüssállatokat, fajátékokat és műanyagjátékokat. A magazin által vizsgált ötven játék nyolcvan százaléka nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, vagy valamilyen veszélyes anyagot tartalmazott. Néhány példa: A Nanu Nana fantázianevű játékmackó azoszínezéket tartalmazott, amiről azt gyanítják, hogy rákkeltő. A sigikid játékcég által gyártott plüssmajom vészes gyorsasággal lobbant lángra, pedig azon még a műszaki felügyelet emblémája (TÜV) is szerepelt. A Trotto nevű kerekes játékló bőr füle pedig egy erősebb húzásra leesett, amit egy kisgyerek aztán játszva lenyelhetne.
 
Sok játék tesztjén az derült ki, hogy azoknak nem biztonságosan rögzített alkatrészük van, amelyet a kisgyermek könnyen lenyelhet, vagy beszippanthat. Itt azonban nem ért véget a gyerekjátékok csillaghullása: számos esetben kiderült, hogy a játékok olyan vegyi anyagokat – például festéket – tartalmaznak, amelyek rákkeltők. Az SW felhívta a vizsgáló intézeteket, a piacfelügyeleti hatóságokat, a jogszabályalkotókat és a gyártókat arra, hogy hozzák meg a megfelelő intézkedéseket, és fokozzák a játékok biztonságát. A magazin figyelmeztetésére mindössze két gyártó reagált.


Jó tudni – figyelmeztető feliratok és hasznos tippek vásárlásnál

Azt a játékot, amely a 3 éves kor alatti gyermek számára veszélyes lehet, figyelmeztető felirattal kell ellátni: „Nem alkalmas 3 éves kor alatti gyermek részére”, vagy „Csak 3 éves kor felett használható.” Utalni kell a veszélyre, valamint a szimbólumot is fel kell tüntetni.
  • Ha a játék veszélyes anyagot tartalmaz – például kísérletező mini kémiai játék – a használati utasításnak figyelmeztetni kell a veszélyekre, és meg kell mondania azt is, hogy balesetnél mi a teendő, milyen elsősegélynyújtás szükséges. Például: orvoshoz kell fordulni, és az összetevőket tartalmazó feliratot az orvosnak meg kell mutatni!
  • Ha görkorcsolyát vagy gördeszkát vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy sisakot, kesztyűt, térd és könyökvédőt is vásároljunk! Erre vonatkozó figyelmeztető felirat legyen a termékeken!
  • Amikor játékot vásárolunk, a legfőbb szempont a gyermek életkora és érdeklődési köre legyen!
  • 3 évesnél kisebb gyermekek számára ne vegyünk olyan játékot, amelyen a „3 éves kor alatt nem ajánlott” jel szerepel!
  • A gyerek életkorának ajánlott játékokból válasszunk! Az ajánlott életkor mindig fel van tüntetve a játékokon – például „7¬ +”, azaz 7 éves kor feletti gyerekeknek készült.
  • Csak olyan játékot vásároljunk – a gyermek korától függetlenül – amelyen a CE jelölés szerepel!


CE jelölés – csak dísz?

A tesztmagazin vészjelzései nem véletlenek: Németországban az elmúlt húsz évben a gyerekeknél 17 százalékkal növekedett az újonnan diagnosztizált rákos megbetegedések száma. Ennek persze nem csak és kizárólag a játékok lehetnek az okai, mindenesetre jelentősen hozzájárulhatnak.
 
Aggodalomra ad okot az is, hogy az összes vizsgált játékon szerepelt a CE jelzés. A jelölés előfeltétele annak, hogy Európán belül értékesíthesse egy cég a termékét. Ez a jelölés alapvetően azt mutatná meg, hogy a termék megfelel az alapvető biztonsági és védelmi követelményeknek, és a „megfelelőség értékelési eljárást” elvégezték rajta. Ha ez a játék jellege vagy mérete miatt nem lehetséges, akkor elhelyezhető a csomagoláson is.
 
Az SW szerint azonban, most kiderült: a jelzés csak azt mutatja meg, hogy a gyártó úgy véli: a játék megfelel az európai jogszabályoknak. Nem kötelező, hogy leellenőrizze ezt – különösen nem egy független harmadik fél bevonásával.

Szakadó búgócsigák – vizsgál az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) novemberben tartott bemutatóján is akadt bőven veszélyes játék. Láthattunk itt élethű dinnyének formált gyertyát – amit egy kisgyerek vitaminforrásnak nézvén megkóstolhat –, rosszul szigetelt elektromos játékot vagy éppen olyan búgócsigát, aminek a huzalja erősebb rántásra elszakad. A hatóság a karácsonyi időszakban fokozottan ellenőrzi a szezonális elektromos termékeket és a gyerekjátékokat. Az NFH laboratóriumi mérnökei elmondták, hogy a játékokat összetett laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, és mind szemrevételezéssel, mind hitelesített műszaki eszközökkel vizsgálják azokat.


„Az adott gyerekjátékokhoz tartozó szabvány meghatározza mind a vizsgálatokat, mind a vizsgálatokhoz tartozó módszereket” – mondja Városi Istvánné az NFH Mechanikai és Villamos Laboratóriumának vezetője. „A szerint tesztelünk, hogy mit határoz meg a szabvány a termékcsaládra. Játékoknál fontos megkülönböztetni és másként vizsgálni a hároméves kor alatti vagy ennél idősebb gyerekeknek készült játékokat” – fejtegeti a laborvezető. Tőle tudjuk meg azt is, hogy mind szakító, mind ejtés-ütés vizsgálatot elvégeznek az adott játékon. Az éles-hegyes részeket is vizsgálják, hiszen egy törés során sok apró éles darab keletkezhet. A mechanikai vizsgálat után vegyi teszteknek is alávetik a játékokat.
 
„A hatóság ellenőrzéseinek célpontjai a vásárok, illetve aluljárók, ahol a karácsonyi szezonban számos elektromos terméket, játékot árusítanak. Ezeken a helyeken évről évre nagy arányban találni balesetveszélyes termékeket” – mondta el Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. „Fontos tudni azt, hogy utcán, aluljárókban, vásárokon, piacokon hálózatról üzemeltetett elektromos terméket nem szabad árusítani” – hívja fel a veszélyekre a figyelmet a szóvivő, hozzátéve, hogy vásárolni sem érdemes ilyen helyeken, hiszen nincs mód a kipróbálásra, nincs garancia, probléma esetén pedig nem biztos, hogy megtaláljuk később a kereskedőt.

A játékszerek biztonságossági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról szóló rendelet fő alapelvei

A rendelet 20 terméktípust jelöl meg, amely nem minősül játéknak, ilyenek például a karácsonyfadíszek, a sportszerek vagy a 24 Voltnál nagyobb feszültséggel működő játékok.
A játékok fizikai és mechanikai tulajdonságainak olyannak kell lenniük, hogy a játék részei és a rögzítései megfelelően szilárdak legyenek, játék közben nem törhetnek el, nem deformálódhatnak. A kiugró részek, élek, valamint a zsinórok nem okozhatnak sérülést, nem jelenthetnek fulladásveszélyt (ilyen lehet például egy hosszú zsinór). Nem lehet rajtuk semmilyen éles, szúrós rész, ami balesetet okozhat.
Alapelv az, hogy a három évesnél fiatalabb gyermekek számára készített játékok szétszedhető részei olyan méretűek legyenek, hogy ne lehessen azokat lenyelni, nehogy a kisgyerek megfulladjon. A játékok nem lehetnek robbanásveszélyesek, és csak nehezen gyulladhatnak meg. Ha a játék gyúlékony, nem lobbanhat gyorsan lángra.
A játékok kémiai tulajdonságai nem jelenthetnek veszélyt a testi épségére, még akkor sem, ha a gyerek véletlenül a szájába vette, belélegezte, vagy lenyelte. Nem tartalmazhatnak mérgező elemeket és vegyületeket. A játék készítéséhez felhasznált bőr és textil anyagai nem lehetnek úgynevezett azo-festékkel színezettek.
Az elektromos árammal működő játékok – melyek feszültsége 24 Voltnál nem lehet nagyobb – üzemeltetéséhez, csatlakoztatásához szükséges tápkábeleknek szigeteltnek és mechanikai védelemmel ellátottnak kell lenni, hogy az áramütés veszélye elkerülhető legyen.
Fontos, hogy a játékok könnyen tisztíthatók, lemoshatóak legyenek, hogy a különböző fertőzéseket és megbetegedéseket elkerülhessük. A szigorú higiéniával összefüggésben a 3 éves kor alatti gyermekek számára készült játékok Magyarországon csak csomagoltan kerülhetnek forgalomba.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez