Keresés a tartalomban:
Elektronika

A tévézés új útjai

Digitális átállás vagy technológiai változás?

2011. január 15.
Tavaly decemberi számunkban ígértük, hogy az elképesztő technikai változások miatt hamarosan visszatérünk a tévék új generációja, a LED tévék értékelésére. Nos, az azóta eltelt egy évben csakugyan elterjedt az újabb technika, de például az ICRT folyamatos és részletes londoni tesztjeiben továbbra is kevés a konkrét tapasztalat. Másrészt nagyon sok szó esik arról, hogy a hagyományos értelemben vett tévékészülék, illetve a tévéadások vétele és élvezete funkcionálisan nagyon jelentős átalakulás előtt áll.
A tévézés körüli bizonytalanság fő oka az az ellentmondás, hogy miközben egyre komolyabb elvárásokat támasztunk a tévékészülékek technikai tudása iránt, az egyéb vizuális eszközök ezeknél nagyságrendekkel kisebb várakozások mellett a sokszínű, többcélú alkalmazhatóságra fókuszálnak.

A tévézés jövőjének lehetséges útjai

Nehezen jósolható meg mondjuk, hogy a mobiltelefonon (vagy ahhoz hasonló készüléken) való tévénézés mekkora szelete lesz a közeljövőben a televíziózás piacának. Súlyos ellentmondás (a jelenlegi technikai lehetőségek szintjén legalábbis), hogy míg a tartalomszolgáltatók (tévétársaságok) egyre több HD minőségű műsort sugároznak, eközben a televíziós adások vétele mindinkább számítógépes, webes platformokra és sokat tudó telefonokra terjed át. Ezeknél az eszközöknél az adásminőség helyett sokkal fontosabb szempont a letöltési sebesség, vagy akár az interaktivitás biztosítása. Ahol a televíziókészülékek technikai szintje sokkal fontosabb szempont, az a más médiaformátumok és lejátszókkal való összehangolhatóság.
 
Elsősorban a házimozi-rendszerek, a különböző és Blu-Ray lejátszók tudják igenis kihasználni a HD teremtette jelenlegi és közel jövő beni lehetőségeket. A digitális tévéadásokra való átállást is e dilemma tükrében érdemes vizsgálni. Az egész váltás értelmét teszi hosszabb távon kétségessé, ha a fogyasztói szokások és elvárások más irányt vesznek. Azt kell mondanunk, 2010. decemberében nem tudjuk eldönteni, hogy a televíziózás valódi jövője a kábeles vétel, a földfelszíni vagy műholdas sugárzás, esetleg az internetes protokoll vagy a mobiltechnológia lesz. Legvalószínűbb, hogy nem egyetlen platform kerül ki győztesen a csatából. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy az ideális vevőkészülék mennyire legyen többcélú. Hány darab és hányféle eszköz legyen például egy lakásban, hogy a legkülönbözőbb vizuális technikák és tartalmak mindegyikét lehetőleg optimális feltételekkel élvezhessük?

Amit a LED tévékről tudni érdemes

Az aktuális kereskedelmi akciók a televíziók piacán ma a LED alkalmazásról szólnak. Többféle technikáról is említést tesznek, egyesek „valódi” LED-ről szólnak, mások LCD-LED kombinációról. Kissé arra emlékeztet a helyzet, mint nem is olyan régen, 2-3 éve a „valódi és kvázi HD” technika esetében. Nos, a technika mai, pillanatnyi állása szerint a LED tévé is LCD tévé, csak az LCD panel megvilágítására hidegkatódos fénycső (CCFL) helyett LED-eket használnak. Háttérvilágításra azért van szükség, mert a képpontok önmaguktól nem bocsájtanak ki fényt, ezért meg kell őket világítani, hogy a kép látható legyen. Az LCD tévé esetén a háttérvilágítás sok probléma okozója. (Plazma tévéknél nincs ilyen probléma, mert nincs szükség háttérvilágításra, mivel a képpontok feszültség hatására képesek fény kibocsájtásra.) Egyrészt meg kell oldani, hogy viszonylag egyenletes legyen a fényerőeloszlás. Ez nem mindig sikerül tökéletesen: a képernyő alsó és fel ső részén általában egy halvány fénybeszűrődés figyelhető meg, amely a sötét részeknél zavaró hatású lehet. Ezen kívül, ha egy kontrasztos képet szeretnénk megjeleníteni, amelyen sok a sötét-világos átmenet, akkor gyakran a fekete inkább csak sötétszürkének látszik. Ez ellen dinamikus kontraszttal lehet védekezni, azaz a kép világosságának megfelelően módosítják a háttérvilágítás fényerejét. Ésszerű megoldásnak mutatkozott tehát az LCD tévékhez a háttérvilágítás megreformálása. A CCFL fénycsövek helyett LED-eket alkalmaznak háttérvilágításként.
 
A LED-eket kétféleképpen rendezhetjük el, az LCD panel mögött mátrixszerűen, vagy a panel szélein sorban egymás mellett, ezt nevezzük Edge LED technológiának. Mindkét technikának megvannak az előnyei. A panel mögött elhelyezett LED-ek esetén jóval több LED-re van szükségünk, de lehetőség van a Local Dimming technika alkalmazására. Az Edge LED-nél a felépítésből adódóan erre nincs lehetőség, viszont a LED tévé vastagsága akár csupán 3-4 cm is lehet!

A világ legdrágább mobiltelefonja

Akad közöttünk, aki esztelen tékozlásnak minősíti, más talán a szín arany wc-nél mégiscsak ízlésesebbnek és glamourosabb nak tarja a „handik” méregdrága — olykor éppen teljesen egyedi, vagyonokat érő feldíszítését. S hogy hol a határ...? Még meg sem jelent — az eleve átütő sikerűnek szánt — sorozatgyártású Apple iPhone 4 készülék, amikor egy brit tervezőt megbíztak a készülék egyedi felékszerezésével. A gyémántokkal ékesített „okos telefont” néhány hete, októberben mutatták be, és attól a pillanattól a „világ legdrágább mobiltelefonjaként” jegyzik. A készülék ugyanis 500 (összesen 100 karátnyi) egyéni, hibátlan gyémánttal van feldíszítve. A gyémántok a készülék szélén futnak végig, továbbá egy 7,4 karátos vágott rózsaszín gyémánt ékesíti a navigációs billentyűt, míg a céglogó rózsaarany keretbe foglalt 53 apró, rózsaszín gyémántból van kirakva. Csak a két egyedileg vágott gyémánt értéke kiteszi a telefon árának 80 százalékát. A mai árfolyamon számolt gyémántos készülék több mint 1,5 milliárd(!) forintnak megfelelő összegért készült el egy ausztrál üzletember megrendelésére. (Forrás: www.boon.hu)

Mobiltévézés

Az iparilag fejlett világ legnagyobb részéhez hasonlóan szinte minden európai országban zajlanak mobil-televíziós kísérletek, illetve elkezdődött az üzleti célú alkalmazás. Bár a technika még érezhetően korántsem érte el a lehetőségei határát, a fő vonalak már láthatók. Igaz Magyarországon most — talán a válság, talán a megszokottá válás hatására, legalábbis a reklámokban — jócskán alábbhagyott a mobiltévézésre buzdítás. A földfelszíni digitális televíziózás egyik lehetősége a mobiltelefon-készülékeken nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csa tornát sugárzó DVB-H (Di gi tal Video Broadcasting — Hand held) technológia, amely a már számos országban bevezetett DVB-T rendszerrel kompatibilis szabványra épül, mely a műsorszóró technológiát és az interaktív szolgáltatások nyújtására alkalmas mobiltechnológiát ötvözi.
 
Az új televíziós gyakorlat kielégíti a különféle típusú fogyasztói igényeket. A DVB-H lehetővé teszi a nézők számára, hogy élő televíziós programokat nézhessenek mobiltelefonjukon, és interaktív szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint a szavazás, különböző tartalmú fájlok lekérése stb. A műsorszolgáltatók számára lehetőséget kínál új közönség elérésére, hiszen többé a tévénézés nincs helyhez kötve. Útközben is megnézhetjük a kedvenc sorozatunk következő folytatását, vagy informálódhatunk a legfrissebb hírekről, sporteredményekről, időjárásról. Mind a tartalomszolgáltatók, mind a mobilszolgáltatók új piaci lehetőséghez jutnak a DVB-H technológia által, növelhetik nézőik, előfizetőik számát, és ezáltal bevételeik is emelkedhetnek. A közeljövő nagy kérdése, hogy a mobiltechnikával vett adásjelek miként alkalmazkodhatnak a HD minőségű, „nagy” készülékek adta lehetőségekhez.

Internetes televíziózás


Az IPtv (Internet Protocol Television) olyan digitális tévészolgáltatás, melyet a szolgáltatók az internet segítségével nyújtanak, ezért a szolgáltatás igénybevételének feltétele a szélessávú in ter net megléte vagy legalábbis potenciális rendelkezésre állása. Az IP-televízió használatához tévékészülékenként mintegy 2,5 Mbit/sec sebességű internetkapcsolat szükséges, amihez pedig jó hír: igénybevételéhez nem kell lecserélni a meglévő, általunk már megszokott televízió készüléket. A szolgáltatás minőségét viszont erősen befolyásolja az internetes szolgáltatás minősége. Amennyiben ez nem megfelelő minőségű, akkor az IP-televízió szolgáltatás sem lesz az. A szolgáltatás igénybevételéhez egy vevőeszköz (set-up-box) és egy router (útválasztó) szükséges. Ez az eszköz határozza meg, hogy mely információk áramoljanak az internet, az IPtv vagy internettelefon (VoIP) irányába vagy irányából. Ezeket az eszközöket az internetszolgáltató biztosítja. A szolgáltatás igénybevételéhez annyi set-up-box szükséges, ahány televízió- készüléken szeretnénk éppen lakásunkban tévézni.
 
Az IP televízió lehetővé teszi, hogy a tévéműsorokat a napi rendünkhöz igazítsuk. Ha az a műsor, amit meg szeretnénk nézni, délután 4 órakor kezdődik, de nekünk csak egy fárasztó munkanap után, este 8-kor van időnk tévét nézni, akkor egyszerűen beállítjuk ezt a készüléken, és máris a kiválasztott időben nézhetjük a műsort. Egy-egy műsort rögzíthetünk is, nem szólva arról, hogy számos kiegészítő és kényelmi funkció válik lehetővé.

Néhány teszteredmény karácsony előtt

AZ ICRT nemzetközi tesztszervezet vizsgálatai közül ezúttal a szokásostól kissé eltérően szemlézünk. Bár a nemzetközi tesztek a szokásos részletességűek mind az adatok mélysége, mind a vizsgált készülékek körének szempontjából, ezúttal csak néhány technikai eszközre hívjuk fel a figyelmet. A két táblázatba (televíziós készülékek és mobiltelefonok) olyan termékeket választottunk, amelyek a magyar piacon a leg ismertebbek közé tartoznak, valamint a nemzetközi tesztekben az összér té ke lés tekintetében a legfelső 10 százalékba sorolhatók. Érdemes felhívni a figyelmet (sokadszor) arra a tényre, hogy a készülékek ára és a minőségük között van összefüggés, amely azonban nem teljesen szoros és egyértelműen azonosítható. Sok esetben kell megfizetni az ismert márka presztízsét. S bár ez kifejezetten nem a most szemlézett márkákra vonatkozik (hiszen azok mind a hagyományosan piacvezető típusok közé tartoznak), általában érdemes óvatosan, fenntartással kezelni az alig vagy kevéssé ismert márkákat.
 
Sok-sok nemzetközi teszt eredményeinek ismeretében mondhatjuk, hogy a technikai eszközök piacán a „noname” típusok szinte sosem szerepelnek kiemelkedően, a legtöbbjük legfeljebb átlagos teszteredményekkel büszkélkedhet. Remélhetőeg — az eddigi tesztismertetésekhez hasonlóan — ezúttal is tudásbeli segítséget tudtunk nyújtani a tisztelt Kosár-olvasóknak, egyben tippeket adni ünnepi bevásárlásaikhoz. (Forrás: http://www.ahrt.hu; http:// ledtvportal.info; http://telkopiac.hu)

Modell Samsung Sony Bravia Samsung Philips Sony Philips
LE40C750 KDL-40HX700 LE40C650 Essence 42PES0001H KDL-37EX500 37PFL9604H/12
Képernyőméret ["]* 40 40 40 42 37 37
Technológia LCD LCD LCD LCD LCD LCD
LED háttérvilágítás nincs nincs nincs nincs nincs nincs
Képernyőfelbontás 1920x1080 1920x1080 1920x1080 1920x1080 1920x1080 1920x1080
Összértékelés 4,19 4,06 4,05 3,97 3,96 3,93
Fellelhető fogy. ár [Ft, 2010. nov.] 270.900 262.000 178.000 345.000 179.000 324.000
Videobemenetek 4,15 4,25 4,15 3,55 4,25 5,10
Audiobemenetek 3,23 5,05 3,23 5,05 5,05 5,05
USB csatlakozók 5,50 5,50 5,50 4,25 5,50 5,50
AV csatlakozás 4,22 4,57 4,22 3,90 4,57 5,15
Hálózati csatlakozás 4,25 4,25 4,25 3,42 4,25 5,08
PC csatlakozás 5,50 5,50 5,50 5,50 5,50 5,50
Nézőtartomány 3,09 4,05 4,19 2,10 3,01 2,31
Képminőség teszt 4,52 4,44 4,35 4,34 4,21 3,90
Hangminőség teszt 4,00 3,78 3,67 3,89 3,50 4,50
Állóképnézés 5,06 4,92 4,64 4,59 4,82 4,54
Monitorhasználat 4,83 5,00 4,83 4,00 5,00 4,00
Teletext 4,00 4,00 4,00 4,50 4,00 4,50

Modell Samsung Apple Nokia Nokia HTC Apple Sony Ericsson Samsung Sony Ericsson
GT-I9000 Galaxy S iPhone 4 16 GB N97 5230 Wildfire iPhone 3G S 16 GB W20i Zylo GT-S8500 Wave W715
Össztömeg (SIM-kártyával és akkuval) [g] 118 141 148 114 118 137 115 117 100
Főkijelző mérete 480*800 640*960 360*640 360*640 240*320 320*480 240*320 480*800 240*320
Belső memória [GB] 8,0 16,0 32,0 0,1 0,4 16,0 0,3 2,0 0,1
Operációs rendszer Android 2.1 iOS 4 Symbian Symbian 5th edition Android 2.1 iPhone OS 3.0 egyéni Bada 1.0 egyéni
Útvonaltervező szoftver Google Maps Google Maps Nokia Maps OVI Maps 3.01 Google Maps Google Maps - Route 66 Vodafone Navigator
Google Maps
GSM900 készenléti idő [h] 500 473 305 363 191 359 329 394 307
GSM1800 készenléti idő [h] 500 473 311 360 245 362 317 382 312
Akkutöltési idő mérés szerint [min} 215 105 175 120 110 150 140 190 120
Kijelző értékelése 4,85 5,10 4,62 4,81 4,29 5,10 4,17 4,85 4,62
Képkezelés értékelése 4,50 3,00 4,50 4,50 5,50 3,00 4,50 4,00 5,50
Hangminőség értékelése 4,17 4,20 3,50 3,85 3,83 3,70 2,75 3,60 3,35
Hangfájlok kezelése 2,00 2,00 5,50 5,50 3,50 2,97 1,50 3,50 4,50
Webböngészés értékelése 3,67 4,17 3,83 3,50 - 4,08 - 3,08 -
Összértékelés 4,20 4,17 4,13 4,11 4,10 4,10 4,09 4,06 4,03
Fellelhető fogy.ár, 2010. nov. [Ft] 130.000 206.000 92.000 43.000 73.000 180.000 43.000 97.000 46.000

Bestsellerek

Ezernyi szempontból, például évek, országok, műszaki paraméterek és fogyasztói szokások szerint is öszszeállítható a legnépszerűbb mobiltípusok listája. Lássuk ezúttal, hogy melyik a világszerte legjobban fogyó 10 mobiltípus 2010. októberében — a http://brandimposter.com szerint:

1. Apple iPhone 4,
2. Nokia 3720 Classic
3. Samsung i9000 S Galaxy,
4. Nokia C5,
5. Nokia 2730 Classic,
6. Nokia 6303 Classic,
7. HTC HD2,
8. Nokia E52,
9. Nokia 6700 Classic
10. HTC Desire.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez