Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Minden cseppért kár

Hogyan csökkentsük vízszámlánkat?

2011. május 23., Orovicz Viktor
Címkék: tippek vízfogyasztás számla takarékosság
Ne vegyük félvállról: a csepegő csap éves szinten 1-2 köbméter, egy eresztő WC-tartály szelepe akár 8-10 köbméter vízszámla-növekedést eredményezhet. Tippek, mire figyeljünk, hogy kevesebb legyen a vízszámlánk.
A kertes ház tulajdonosok országszerte számos városban locsolási díjkedvezmény jogcímén 5-10 százalékos kedvezményt igényelhetnek az illetékes csatornázási szolgáltatótól. Budapesten a kedvezmény mértéke 10%, mely májustól október végéig minden – feltételeket igazolni képes – igénylőnek automatikusan jár.
 
Öntözés
 
Lehetőség szerint késő este, vagy korán reggel locsoljunk, hogy a párolgási veszteség minél kisebb legyen. Ez nem csak a pénztálcánk, de a növények számára is kíméletes, hisz a felmelegedett levélzetre zúduló hideg vizet a növények sokként élik meg, mely vitalitásukra és növekedésükre egyaránt negatívan hat vissza.
 
Az ereszcsatorna alá tegyünk egy 200 literes hordót a csapadékvíz begyűjtésére. A vastelepen pár száz forintért beszerezhető az újonnan akár 10 ezer forintba kerülő edény. Csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen olajjal, méreggel szennyezett. Professzionálisabb megoldás, ha föld alá süllyesztett több köbméteres beton (vagy műanyag) tartályokban deponáljuk az esővizet. Ez esetben viszont a kitermeléshez egy búvárszivattyúról is gondoskodnunk kell.
 
A fúrt vagy ásott kút gazdaságossága egyrészt az öntözni kívánt terület nagysága illetve a talajvíz mélysége (azaz a beruházás költsége) alapján ítélhető meg. Mindig végezzünk számítást az elmúlt évek nyári vízfogyasztásának extra költsége alapján, hogy a jövőbeni „ingyen víz” vajon valaha kitermeli-e a jellemzően borsos beruházási és a szolid, de folyamatos szivattyú áramköltségét. Vigyázat! Az esetek többségében nem!
 
Az esőztető öntözési módszerrel szemben részesítsük előnyben a csepegtetős rendszert. A közvetlenül a gyökérzethez juttatott víz infrastruktúra igényének kezdeti költsége ugyan tetemes, de 5-10 éves távlatban megtérül a kisebb párolgási veszteség, és az alacsonyabb növényvédőszer igény következtében.
 
Hosszútávon rengeteg munkát és költséget spórolhatunk meg magunknak, ha már a kert megtervezésekor számot vetünk a realitásokkal. Egy kert talajszerkezete, klímája nagyjából adott. Ha egy vízkedvelő növényt tűző napra ültetünk, egy homoki cserjével kötött talajon próbálkozunk, a kudarc (kiszárad, satnya marad) illetve a folyamatos munkaigény (extra öntözés, tápanyagozás, növényvédelem) garantált.
 
Mosogatás
 
Ne mosogasson folyóvízben. Mosogatás kezdetén tegyen dugót a lefolyóba, (vagy egy nagyobb edényt a mosogatótálcára) a tányérok és evőeszközök nagyobb szennyeződésektől történő megtisztítása az így felfogott vízben zárt csap mellett is megoldható, így csak az öblítéshez kell ismét a vizet megnyitnunk.
 
Ha nem hagyja rászáradni az edényre az ételmaradékot, a mosogatási idő és ezzel az energiafelhasználás a felére csökken. Ha a lábosban leégett az étel, áztassa be egy negyed órára. Ez minden mosogatószernél hatékonyabban rövidíti le az eltávolításához szükséges munkaidőt (és vízigényt).
 
Használjon vízdúsító adaptert a csapon. Az ezáltal buborékosabbá, szélesebb sugarúvá váló vízből kevesebb is elég a kívánt hatás eléréséhez. Nyáron a falban futó csővezetékben felmelegedő (esetenként több liter) vizet ne engedje ki egy pohár hideg ital kedvéért. Tegyen a hűtőbe egy flakon vizet, melynek segítségével a kívánt hőmérsékletűre keverheti a csapmeleg folyadékot.
 
Mosakodás
 
Kádfürdő helyett lehetőség szerint zuhanyozzunk. Ha a tisztálkodás a cél, a zuhany egyébként is higiénikusabb, hisz harmadannyi vízből a kádfürdőnél tisztább végeredmény érhető el, ráadásul a kádon megmaradó piszok utólagos lesuvickolásának munkájától is megkímélhetjük magunkat.
 
Szappanozás, hajmosás közben állítsuk le a vizet. Hogy az igényelt vízhőfok kényelmetlen utólagos újra beállítását elkerüljük, „emlékező” vagy keverőcsapos csaptelepet szereltessünk fel.
 
Ha szeretünk kádfürdőzni és erről nem szeretnénk lemondani, lemezkád helyett masszív akril, vagy öntöttvas kádat szereltessünk be a víz gyors kihűlésének elkerülése érdekében. A kád beépítésekor (vagy újracsempézésekor) a kád purhabbal, vagy kőzetgyapottal történő körbeszigetelése is jó megoldás lehet. Ne töltsük tele a kádat, mielőtt belelépnénk, hisz Archimedesz törvénye szerint a testünk által kiszorított víz úgyis eltávozik a lefolyón.
 
Fogmosás közben ne hagyjuk folyni a csapot: a pár száz forintos fogmosópohár nem csak a fogkefe tárolására, de egy élet során több tízezer liter ivóvíz „megmentésére” is jó.
 
WC használat
 
Az illemhelyen víztakarékos WC-tartályt szereltessünk fel. Ez annyit jelent, hogy a tartályból kizúduló víz mennyisége 1-6 liter között akaratlagosan szabályozható legyen az igénytől függően. Persze minden eszköz annyit ér, amennyi lehetőséget a felhasználói ténylegesen használnak belőle, ezért fontos tudatosítani a család minden tagjában, hogy mely esetekben célszerű a gazdaságos funkciót használni.
 
9-10 literes, nem szabályozható WC-tartályok vízfogyasztása csökkenthető, ha a tartályba egy (két) vízzel töltött, lezárt műanyag palackot teszünk. (ez esetben ennyivel kevesebb víz tud esetenként távozni a tartályból.
 
A használt étolajat, háztartási maradékot, papír zsebkendőt stb. ne dobjuk a WC-kagylóba. Ez nem csak a mi oldalunkról növeli a vízhasználatot, de a szennyvíztisztító telepeken is emelkedő energiaigényt jelent.
 
Építkezés előtt álló, még tervezési szakaszban lévő háztartások számára környezetbarát és hosszútávon megtérülő megoldás lehet a WC szürke vízzel történő ellátása. Ez lényegében azt jelenti, hogy az időszakosan felfogott és tárolt mosdóvizet, vagy csapadékot vezetjük a WC-tartályba ivóvíz helyett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez