Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Tippek a takarékos mosáshoz

2011. április 21., Orovicz Viktor
Címkék: mosógép mosószer energiatakarékos mosógép mosópor fajlagos költség energiacímke fajlagos költség
Ha végiggondoljuk, a mosás összetett „üzem”. Sok mindenre kell és érdemes odafigyelni, de – mint a cikkből kiderül – hosszú távon megéri.
Mosógépek vásárlásakor az energia címkén feltüntetett áram- és vízfogyasztási adatok alapján minimum tíz éves üzemidővel kalkulálva egy rövid számolás után könnyedén eldönthető, hogy melyik gép a legolcsóbb, a teljes életútra vetítve. Vigyázat! Nagy valószínűséggel meg fog lepődni, még akkor is, ha kizárólag A kategóriás termékek között keresgél! (Egy B kategóriás gép 17%, egy C pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mintha A-t vásároltunk volna. Vízfogyasztásnál hasonló arányok figyelhetők meg: egy 40 és egy 70 liter víz felhasználású gép között a különbség 10 év alatt közel 50 köbméter, mely önmagában 25 ezer forint extra kiadást jelent.)
 
Üzemeltetési költségek tekintetében az elől- és a felültöltős gépek között nincsenek érdemi különbségek. Az egy mosásra betehető ruhák mennyisége ugyanakkor fontos adat. Mivel a fehér és a színes ruhák külön kerülnek kimosásra, egy átlagos méretű és életmódú családban jellemzően nincs szükség 5 kg ruhát egyidejűleg befogadni képes gépnél nagyobbra, hisz az esetek többségében a túlméretezésnek az alacsonyabb kapacitáskihasználás miatt jelentősen megnövekvő fajlagos költség az ára.

Mit tudnak a minőségi mosószerek

Minél nagyobb kiszerelésű mosószert vásárolunk, az egységnyi mennyiségre (literre, kilóra) vetített költség általában annál kisebb lesz. De vigyázzunk: vásárlás előtt az árcímkén apró betűvel kötelezően feltűntetett egységárra is vessünk egy pillantást, hisz volt már rá példa, hogy a kereskedők visszaélnek ezzel az íratlan szabállyal.
 
Saját tapasztalatból és reklámokból egyaránt tudható, hogy vannak „gazdaságos” és extra folteltávolító tulajdonságot ígérő, jellemzően 50-60 százalékkal drágább „minőségi” mosóporok. Ha el is fogadjuk tényként a hatékonyságbeli különbséget, a kérdés az, hogy minden mosáshoz valóban szükségünk van-e a drágább mosópor extra képességeire. Akkor járunk el helyesen, ha a szennyes többségét jellemzően kitevő „hordott”, de láthatóan nem piszkos ruhákat az olcsó(bb) mosóporral mossuk, egy kisebb kiszerelés erejéig „vészhelyzet esetére” tartunk otthon az extra mosószerből, és a makacs foltokat egyedileg, lokálisan kezeljük. Ezzel a stratégiával az éves mosószer-költség közel harmada megspórolható, észlelhető minőségi kompromisszum nélkül.
 
A mosószerszámla – akár újabb 25 százalékkal – tovább csökkenthető, ha az adagolt mosószer mennyiség fele helyett mosószódát teszünk a gépbe. Ez nem csak olcsó és hatékony, de környezetbarát megoldás!

Vízlágyító – ne dőljünk be a reklámoknak!

Érdemes komolyan végiggondolni, hogy valóban minden háztartásban szükség van-e vízlágyítószerek használatára. Az általánosan elfogadott (évi 5-10 ezer forintos extra költséget eredményező) propaganda szerint ez azért fontos, mert a fűtőszálon kicsapódott vízkő nagyobb energiafelhasználást és radikálisan lerövidülő élettartamot eredményez. Három szempontot ugyanakkor a vízlágyítók mellett érvelő reklámok nem szoktak kihangsúlyozni. Egyrészt a mosószerek maguk is tartalmaznak vízlágyítót, hisz ez a hatékony mosás alapfeltétele. Az más kérdés, hogy rendszerint ez nincs kihangsúlyozva a terméken, hisz a mosószergyártók többsége a vízkő-üzletben is érdekelt. Másrészt a manapság ajánlott 40 fokos mosási vízhőmérséklet mellett a vízkő-kicsapódás sokkal kisebb mértékben következik be, mint mondjuk 60-80 fokon. Harmadszor a vezetékes víz keménysége eltérő az ország különböző pontjain. Budapesten a víz közepesen keménynek (14,4 nk), a Dél-Alföldön viszont kimondottan lágynak tekinthető. (Az általánosan elfogadott német keménység skála szerint 18 felett tekinthető a víz „keménynek”, 30 felett pedig „nagyon keménynek”.) Az adott lakásban vételezhető víz minőségéről a területileg illetékes vízművektől lehet információt kérni.

Öblítő helyett

Egy átlagos család évente közel 5000 forintot költ öblítőre. Jó tudni, hogy 5 százalékosra higított háztartási ecet és pár csepp 100 százalékos illóolaj kombinációjával az összeg tizedéből ugyanolyan puhává és illatossá tehetjük a ruhákat. (Ruhák fehérítésére, folttisztítására hasonló eredményességgel használhatunk nátrium-perkarbonátot.)

Rövid és fél programok

Jó tudni!

A „rövid programok” használata kevésbé gazdaságos, így bánjunk csínján velük. Az öblítés hatékonysága miatt ugyanis fajlagosan több vizet használnak, ráadásul jellemzően csak fél-háromnegyed dob töltet mellett működnek optimálisan.


A ruhák összevárásával és összeválogatásával igyekezzünk kihasználni a gép teljes töltőkapacitását, hisz normál esetben a gép fél töltettel is ugyan annyi vizet és áramot fogyaszt, mintha tele lenne. Ha erre nincs idő, használjunk felező programot. Ez az opció jellemzően a vízszint és az öblítések számának csökkentésével garantál megtakarítást.
 
Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez esetben mosószerből is csak fél adagot kell tennünk a gépbe! Ha nem tudunk/akarunk a gép megtöltésének maximalizálásával bajlódni, súlyautomatikás mosógépet válasszunk. Ezek előnye, hogy érzékelik a betett ruha súlyát és automatikusan ehhez igazítják a felhasznált vízmennyiséget. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a kényelem ára tízezrekben mérhető.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. [ Bejelentkezés ] [ Előfizetés ]
Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez