Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Óvatosan a napozással!

Az alapszín nem segít

2015. április 10., Faludi Linda
Címkék: napozás leégés UV védelem napvédő napozás
Itt a tavasz és egyre nő a napos órák száma. Bár a napsütés szelíd, ilyenkor is érdemes a bőr napvédelmére gondolni, az enyhe napsütésben megszerzett „alapszín” ugyanis alig védi meg bőrünket a káros UV sugaraktól.

Mi az SPF?

A termékeken feltüntetett SPF (Sun Protection Factor) érték az UVB sugarak szűrésének mértékét mutatja. A szám azt tükrözi, mennyivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül az adott napvédővel, mint anélkül. Ha valaki védelem nélkül 5 perc alatt leég, akkor egy 15-ös faktorú termékkel elvileg 75 percet tölthet a napon a leégés kockázata nélkül. De ez csak az elmélet, mivel a bőr kipirosodás nélkül is károsodhat, a Skin Cancer Foundation mindenkinek legalább 15 SPF-es napvédők használatát ajánlja.

Régi tévhit, hogy a napégést legjobban a bőr felkészítésével kerülhetjük el, vagyis érdemes az enyhébb, tavaszi napsütésben minél többet napozni, ahelyett, hogy rögtön a legforróbb nyári napokon érné a bőrünket a nap. Bár a napsütés sok szempontból jótékony hatású a szervezetre, fontos tudni, hogy a nyári „alapszín” védő hatása elhanyagolható.
 
A Mayo Clinic szakértői szerint a kora tavaszi napozás mindössze SPF 4-nek megfelelő védelmet alakít ki a bőrünkön. Ez azt jelenti, hogy négyszer annyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül, mint az alapszín megszerzése előtt. Kevesen vásárolnának SPF 4 faktorú napvédő terméket, de nem csak az így megszerzett napvédelem időtartamával van gond. Orvosi szemszögből nézve a bőr barnulása az UV sugarak okozta károsodást jelzi. A bőr UV sugarak hatására bekövetkező DNS-sérülését számos kutatás igazolta, a barnulás a bőr védekező reakciója napsugárzás okozta további károk csökkentésére. A napsütés hatására a bőr sejtszerkezete sérül, növekszik a bőrrák kialakulásának kockázata és gyorsul a bőr öregedése.
 
Az amerikai bőrgyógyászok szövetsége SPF 30 faktorszámú napvédő rendszeres, akár naponta többször megismételt használatát ajánlja, míg a Skin Cancer Foundation SPF 15 termékeket ajánl, felhívva a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a kiegyensúlyozott UVA és UVB védelem. Az UVA sugarak ugyan nem okoznak azonnal leégést, mint az UVB, viszont mélyebbre hatolnak a bőr rétegeibe és visszafordíthatatlan bőröregedési tüneteket (ráncok, barna foltok, a rugalmasság csökkenése) okoznak, amellett, hogy növelik a bőrrák kockázatát is.

Az Európai Bizottság hivatalos álláspontja szerint egy átlagos testalkatú felnőttnek a megfelelő védelem eléréséért legalább hat teáskanálnyi napvédőt kell felvinnie a teljes bőrfelületre. A fényvédőt körülbelül fél órával azelőtt érdemes használni, hogy kimennénk a szabadba. A napon töltött idő, az izzadás és a vízzel való érintkezés lekoptathatja a napkrémeket, ezért legalább kétóránként mindenképp érdemes újra felvinni. Erős izzadás vagy fürdés után azonnal tanácsos megismételni a krémezést.
 
Fontos tudni, hogy a megfelelő védelemért nem kell vagyonokat költenünk, a Kosár Magazinban az elmúlt évben közölt napvédő tesztből kiderült, hogy az alacsonyabb árfekvésű termékek is legalább olyan jól működhetnek, mint a drágábbak, sőt, több esetben felül is múlják azokat.

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/expert-answers/tanning/faq-20057866
 
http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2014/julius_14/mennyit_szurnek_a_napvedok.html
 
http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2014/majus_14/napvedok_tesztje.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez