Egészséges táplálkozás
Erre figyeljünk Pangasius vásárlásakor!
Mit jelent az ASC minősítés?
2014. szeptember 4.,
Faludi Linda
A pangasius első számú exportőre, Vietnam azt tervezi, hogy fenntarható ellátási láncot épít a hal európai uniós piacának biztosítására. A vietnami haltermelők célja a pangasius megítélésének javítása, ebben nagy segítséget jelenthet az ASC (Aquaculture Stewardship) minősítés.
Vietnam jelenleg mintegy százötven országba szállít pangasiust, a szektor éves forgalma eléri az 1,8 milliárd dollárt. A teljes kivitel 21 százalékát az uniós országok teszik, ugyanakkor az idei év első hat hónapjában 9 százalékkal csökkent a kivitel. A pangasius tenyésztők érdekeit képviselő Vietfish ezért a termék imázsának javítását és fenntartható beszállítói lánc kiépítését szorgalmazza, a cél, hogy a termék az ország egyik meghatározó brandjévé fejlődhessen.
Míg a fehérhúsú, semleges ízű hal iránt élénk a kereslet az európai kontinensen, a pangasius hírnevét igencsak megtépázták az elmúlt évek negatív hírei, a halfajta tenyésztésével kapcsolatos - többségében alaptalan - aggodalmak. A vietnami kormány a WWF-fel együttműködve modern tenyésztési és egészségügyi minőségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a szektorban, az országban egyre több pangasiustenyésztő nyeri el az ASC minősítést.
Az Aquaculture Stewardship egy a WWF közreműködésével létrehozott nonprofit szervezet, amelynek célja a minőségi akvakultúrák akkreditálása. Az ASC bizonyítvánnyal rendelkező tenyésztők független minőségellenőrökkel együttműködve lehetővé teszik a haltenyésztés teljes folyamatának felügyeletét, a könyvelés vezetésétől a vízmnőségen át az egészségügyi ellenőrzésekig.
Az ASC minősítést csak azok a termelők használhatják, akik a halfarmtól az asztalig vezető teljes úton igazolni tudják a megfelelő minőség biztosítását. Az ASC weboldalán folyamatosan frissített listát közöl a minősítést elnyerő üzemekről és közzéteszi a cégek felülvizsgálati jelentéseket is nem csak a pangasius, hanem a tilápia és lazactermelők esetében is.
A pangasius tápértéke/adag (113 gram) (Cornell University)
Fehérje |
17 g |
Kalória |
110 kcal |
Teljes zsírtartalom |
4 g |
Telített zsírok |
1 g |
Transzzsírok |
0 g |
Koleszterin |
40 mg |
Nátrium |
150 mg |
Szénhidrát |
0 g |
Élelmi rost |
0 g |
Cukrok |
0 g |