Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kevesebb az import pangasius

Új remények az antibiotikum szennyezettség ügyében

2014. május 15., Faludi Linda
Címkék: pangasius pangasius hal cápaharcsa filé antibiotikum prebiotikum haltenyésztés
Az elmúlt években a pangasius (cápaharcsa) lobbiharcok, és pletykák áldozatává vált, miközben egyetlen hazai laboreredmény sem támasztotta alá, hogy az üzletláncok polcain található pangasius szennyezettsége meghaladná az egészségügyi határértékeket. Az Európai Unió területén jelentősen csökkent a vietnami pangasius importja. Egy haltenyésztéssel kapcsolatos friss tanulmány szerint a prebiotikumok segíthetnek a Pangasius hypophthalmus egészségének megőrzésében, ezzel csökkentve az antibiotikum függőséget.
Márciusban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 13,13 százalékkal alacsonyabb, 82,87 millió dollár értékben exportált pangasiust Vietnam az EU-ba. Mindeközben az Egyesült Államokban 15,25 százalékkal nőtt a halfajta importja, a 84 millió dolláros havi értékkel az USA jelenleg a világ legjelentősebb pangasius importőre – tudósít a vietnami Seajoco halkereskedő vállalat.
 
A cég közlése szerint folytatódik a vietnami halállomány egészségének javítása, amit a kormány is támogat, a piaci résztvevők kedvezményes banki kölcsönöket vehetnek fel, ha úgy döntenek: frissítik halállományukat. Hanoi emellett támogatja a modern minőségbiztosítási szabványok, például a GlobalGAP bevezetését a pangasius tenyésztésben.

A pangasius vásárlása ellen felhozott érveket a Kosár Magazinnak nyilatkozó szakértő a botrány kirobbanása idején tételesen cáfolta, hozzátéve, hogy az intenzív tenyésztésből eredő gondok és antibiotikumok használata más halfajták esetében is fennáll.

Mi a prebiotikum?

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek az emberi szervezet számára emészthetetlenek, így el tudnak jutni a vastagbélig, ahol a hasznos baktériumok táplálékát képezik. Ilyenek a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban lévő (többnyire vízben oldható) rostok. Kiemelkedően jó prebiotikus hatású – az anyatejen kívül – a csicsóka, a hagymafélék, a cikóriagyökér, az articsóka, a bab, a borsó, a zabpehely, a tönkölybúza, de a tejsavó is (ha megfelelő gazdálkodásból származik).

Vietnam vezető szerepet tölt be a pangasius tenyésztésben, a piac túlnyomó részét a Mekong deltában található halfarmok látják el. Idén áprilisban 1 048 hektárnyi területen folytattak pangasius tenyésztést a régióban. A pangasius farmok többségét a feldolgozó cégek üzemeltetik, hogy ezzel biztosítsák a gyárak számára a zavartalan ellátást. A pangasius felvásárlási ára emelkedik, ugyanakkor a farmok továbbra is mindössze 257-268 forintnak megfelelő összeget kapnak a hal kilójáért.

A friss kutatási eredmények szerint elképzelhető, hogy a probléma részben megoldható. Az International Aqua Feed címen megjelenő tudományos folyóirat márciusi száma közli egy indiai kutatás eredményét, amelynek során prebiotikumokkal kezelték a helybeli Pangasius hypophthalmus állományt. A három hónapig tartó kísérlet során a halállomány egy részét hagyományos módszerrel, egy Enrofloxacin nevű antibiotikum használatával kezelték a bakteriális fertőzések ellen, míg a halak egy másik csoportjának prebiotikus eleséget is adtak. A kísérlet eredménye megmutatta, hogy a prebiotikumok használata csökkentette a halak halandósági rátáját, az antibiotikum függőség mértékét és összességében javította a halfarm megtérülési arányát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez