Keresés a tartalomban:
Jog

Újabb fogyasztói csoportokra csapott le a GVH

2011. március 17.
Címkék: fogyasztói csoportok büntetés gvh
A kiszabható legmagasabb, összesen 10, 6 millió forint bírság megfizetésére kötelezett a Gazdasági Versenyhivatal három, fogyasztói csoportokat szervező vállalkozást.
A Standard-Company Kft., az Invest Holding System Kft., valamint a Mutuo Risparmio Szolgáltató és Tanácsadó Kft. kereskedelmi kommunikációjával megtévesztette a fogyasztókat. A GVH a vállalkozásokat összesen 10,6 millió forint megfizetésére, valamint helyreigazító közlemény megjelentetésére kötelezte.
 
A közzétett hirdetéseik vizsgálatát követően a GVH mindhárom vállalkozás esetében megállapította: a fogyasztó részére kínált összeg mértékére, a futamidőre és a havi törlesztő részletre utaló reklámok elolvasásakor a fogyasztó arra a téves következtetésre juthatott, hogy a reklámozott szolgáltatás igénybevétele esetén azonnal hozzájuthat az általa igényelt összeghez, amelyet ezt követően havi törlesztéssel fizethet vissza.
 
A versenyhatóság emlékeztet: az elmúlt években több versenytanácsi és bírósági döntés született a fogyasztói csoportok népszerűsítését érintő kérdésekről. Ezek egybehangzóan kimondják, hogy a reklámoknak ki kell térniük e sajátos vásárlási társulás lényeges elemeire, sajátosságaira, hiszen a reklám akkor felel meg a hiteles és pontos tájékoztatásnak, ha abból megismerhető a konstrukció egyedisége. "A vállalkozásoknak tehát az előtakarékossági jelleget kiemelve és a fogyasztói igény jövőbeni, de előre meg nem határozott időben történő kielégítését is hangsúlyozva kell a figyelemfelkeltő tájékoztatást közzétenni. Így jogsértést eredményez, ha a hirdetés nem utal a szerencseelemre, valamint arra, hogy a fogyasztó akár több év - esetenként 15 év - után juthat a kívánt termékhez.
 
A GVH több esetben is jelezte észrevételeit vagy tett ajánlást éves parlamenti beszámolójában a jogalkotónak az e csoportok működése terén fennálló szabályozási problémák és hiányosságok kezelésével összefüggésben" - tartalmazza a közlemény.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez