Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

A távközlési adó miatt emelkedő díjak - felmondható-e a szerződés?

2012. június 8., NFH
Címkék: telefonadó távközlési díjak Általános Szerződési Feltételek elektronikus hírközlésről szóló törvény hűségszerződések
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz számos fogyasztói megkeresés érkezett annak kapcsán, hogy több telefontársaság is bejelentette, a kivetett távközlési adó miatt megemeli díjait. A többnyire „hűségszerződéssel” elkötelezett fogyasztók az egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán főként szerződésbontás lehetőségeiről érdeklődtek.

A legfontosabb tudnivalók:

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) 132. § (2) bekezdése szerint a szolgáltató – többek között – az alábbi esetekben jogosult egyoldalúan módosítani a szerződést:A távközlési adó okán megemelt díjak kapcsán a határozott időre kötött szerződések (ún. hűségszerződések) esetén a fogyasztó felmondási jogára az Eht. 132. § (5) bekezdése az irányadó. Ez rögzíti azt, hogy amennyiben az ÁSZF módosítása hátrányos az előfizető számára, úgy az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények (a már igénybe vett kedvezmények megfizetésének kötelezettsége) nélkül jogosult felmondani a szerződést. Nem vonatkozik azonban ez a szabály arra az esetre, ha az előfizető a szerződést a határozott időtartamból eredő kedvezményekkel kötötte meg, és a módosítás a kapott kedvezményeket nem érinti.

A havidíjak emelésekor mindez a következőt jelenti:

A változásról szóló értesítéstől számított 15 napos felmondási határidővel további fizetési kötelezettség nélkül felmondható a szerződés, ha a „hűségre” való tekintettel az előfizető a havidíj összegéből kap bizonyos kedvezményt.
 
Amennyiben viszont az előfizető nem a havidíjból kapott engedményt, hanem más kedvezményt vett igénybe (pl.: listaárnál olcsóbban vásárolhatott mobiltelefont határozott idejű szerződés kötése miatt), akkor nem mondható fel a szerződés hátrányos jogkövetkezmények nélkül. (Ilyenkor is van lehetőség felmondásra, de ebben az esetben a szolgáltató követelheti az igénybe vett kedvezményeket).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez