Keresés a tartalomban:
Elektronika

Nálunk a legdrágább a mobilozás

2012. május 21., eGov Hírlevél
Címkék: mobiltelefon vezetékes telefon előfizetés sms tarifa
Az OECD tanulmánya szerint - amelyben a szervezet 34 ország mobil- és vezetékes tarifáit hasonlította össze - Magyarország több kategóriában is megszerezte a kétes dicsőségnek számító világbajnoki címet, vagyis bizonyos kritériumok alapján a vizsgált országok közül nálunk a legdrágább a mobiltelefonálás.
Az OECD kidolgozott egy olyan módszert, amellyel összehasonlíthatóvá válnak a különböző országok különböző szolgáltatóinak tarifái. Úgynevezett szolgáltatási kosarakat hoztak létre, egy sztenderd havi fogyasztási kosarat hasonlítanak össze a különböző OECD országokban. A vezetékes és a mobil szolgáltatásoknál is 6-6 kosarat alkottak.
 
A vezetékes és a mobil kosarak esetében is a hívások havi vagy éves darabszámát határozták meg, a hívások hossza azonban kosárról kosárra változik, ami például attól is függ, hogy az adott kosárba tartozó tarifák esetében a felhasználók melyik napszakban telefonálnak.
 
A vezetékes szolgáltatások esetében azonban jellemzően 1 és 8 perc közé esik egy átlagos hívás, a helyi hívások esetében a vezetékes-vezetékes irányban a havonta 140 hívást tartalmazó kosár esetében az OECD átlagosan 4,8 perces hívással számolt. A kisebb szolgáltatók diszkontárait megpróbálták kiszűrni, ezért az egyes tarifacsomagok árainak meghatározásakor minden országban az olyan nagyobb szolgáltatók árait vették alapul, amelyek együttesen legalább 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek.
 

 
A vezetékes hívások esetében az OECD által vizsgált 34 ország közül jellemzően Csehország, Mexikó, Spanyolország és Ausztrália végeztek az első helyeken, vagyis ezekben az országokban a legdrágább a vezetékes telefonálás.
 
Magyarország a kevesebb hívást figyelembe vevő illetve az üzleti csomagok esetében jellemzően a 10. helynél hátrébb végzett, azonban a havonta 420 hívással kalkuláló lakossági kosár esetében a vizsgált országok közül a világ második legdrágább országának számít Magyarország.
 
A mobil csomagoknál jellemzően Csehország, USA, Magyarország és Izrael uralják a dobogó közeli helyezéseket, mi pedig több esetben világbajnoknak mondhatjuk magunkat, az OECD 6 mobil kosara alapján minden kategóriában a világ 6 legdrágább mobilpiaca közé tartozik Magyarország, 2 kategóriában pedig Magyarország a legdrágább.
 

 
A havonta 30 mobilhívást tartalmazó csomag esetében toronymagasan a legdrágább ország Magyarország lett, elsősorban a teljes díjon belül kiugróan magas üzenet-költségek miatt. Csehország a vezetékes szolgáltatásokhoz hasonlóan itt is az élmezőnyben végzett, a legolcsóbb ez a tarifa-típus az északi országokban, Norvégiában, Dániában és Finnországban.
 

 
A 100 hívást és 140 SMS-t tartalmazó csomag a vizsgált OECD országokban átlagosan 33 dollárba került a vizsgálat készítésekor, Magyarország itt Csehország mögé, a második helyre szorult, a skandináv országokban kapható legolcsóbban ez a szolgáltatás, a legolcsóbb és a legdrágább ország között közel ötszörös a különbség a díjakban.
 
A vizsgálat évében a 900 hívást és 350 SMS-t tartalmazó csomag átlagosan 122,7 dollárba került havonta, itt a legdrágább Magyarország lett, a legolcsóbb pedig Nagy-Britannia.
 
A magyar tarifa közel 2,5-szerese volt az OECD-átlagnak…”

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez